De Duitse farmaceut Merck heeft de verwachtingen van analisten het afgelopen kwartaal weten te overtreffen. 

Vooral de verkopen van medicijnen voor de behandeling van diabetes en hart- en vaatziekten hielpen het bedrijf vooruit, zo bleek donderdag uit de kwartaalcijfers.

De brutowinst van Merck (ebitda) steeg ten opzichte van een jaar eerder met meer dan 6 procent tot 899 miljoen euro. Marktvorsers rekenden op een winst van 888 miljoen euro.

De omzet kwam uit op 3,2 miljard euro, tegenover 2,8 miljard euro een jaar eerder. Ook hier overtrof Merck de gemiddelde verwachting van analisten.

De stijgende omzet van behandelmethoden met betrekking tot diabetes en hart- en vaatziekten compenseerde de dalende inkomsten van het multiple sclerosemedicijn Rebif. De autonome omzet van het bestverkopende product van Merck daalde met 12 procent.

Echter door gunstige wisselkoerseffecten werd een stabilisatie van de Rebifomzet van 461 miljoen euro in de boeken gezet

Merck herhaalde zijn omzetverwachting voor het hele jaar van 12,5 miljard euro, exclusief de resultaten van het overgenomen Sigma-Aldrich. Die transactie, die vorig jaar werd aangekondigd, is nog niet volledig afgerond.