Ontbijtgranenmaker Kellogg's heeft ook in het tweede kwartaal minder winst en omzet geboekt dan een jaar eerder.

Vooral ongunstige wisselkoerseffecten zaten het bedrijf dwars, meldde de fabrikant van onder meer Cornflakes en Rice Krispies dinsdag.

De totale omzet daalde vorig kwartaal met ruim 5 procent ten opzichte van een jaar eerder, naar 3,5 miljard dollar. Onderaan de streep bleef er een nettowinst over van 223 miljoen dollar. Dat is bijna 25 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Volgens Kellogg's was de lagere omzet vooral te wijten aan de invloeden van wisselkoersen. Zonder deze mee te rekenen stabiliseerde de omzet.

De lagere winst was volgens de fabrikant te wijten aan reorganisatiekosten en de sterke dollar. Bovendien zag het bedrijf zijn activiteiten in Venezuela sterk in waarde verminderen door de enorme verzwakking van de lokale munt.

In zowel de Verenigde Staten als Europa liepen de verkopen in het tweede kwartaal terug. De omzet uit voortgezette activiteiten nam in de VS met 1,8 procent af. Vooral de ontbijtgranen bleken minder in trek bij de Amerikaanse consument.

Europese markt

Op de Europese markt verloor Kellogg's 2,5 procent aan omzet, wanneer wisselkoerseffecten buiten beschouwing worden gelaten. De Pringles-chips, die ook eigendom zijn van het concern, doen het wel goed in Europa en lieten een stijging zien in de verkoop.

In andere continenten ging het beter met Kellogg's. In Latijns-Amerika winnen onder meer de Cornflakes en Pringles aan populariteit. De omzet uit voortgezette activiteiten steeg in die regio met bijna 15 procent.

In Zuidoost-Azië en Oceanië bedroeg die groei 6,8 procent, al nam de algehele omzet er door wisselkoerseffecten met ruim 5 procent af.