Griekse banken hebben sinds hun heropening op 20 juli per saldo ongeveer 1 miljard euro aan nieuwe tegoeden zoals spaargeld kunnen bijschrijven. 

Dat meldt persbureau Bloomberg dinsdag op basis van een bron binnen de centrale bank van Griekenland. De Griekse banken bleven in de eerste weken van juli gesloten uit vrees dat ze zouden omvallen door de grote onzekerheid over de economische toekomst van Griekenland.

Grieken haalden in de weken voor de sluiting van de financiële sector op 29 juni grote sommen geld van hun rekeningen, om zich in te dekken tegen een mogelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone.

De Europese Centrale Bank (ECB) moest bij springen om de banken overeind te houden. De Europese toezichthouder heeft in totaal circa 90 miljard euro aan noodleningen uitstaan bij de Griekse banken.

Akkoord

Alles staat of valt echter met de vorderingen die worden gemaakt in de onderhandelingen over nieuwe steun van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Begin vorige maand werd een principeakkoord gesloten dat uitzicht biedt op verdere hulp, maar de overeenkomst moet nog altijd definitief worden opgesteld. De Griekse regering liet dinsdag weten erop te rekenen dat de eerste fase van de onderhandelingen op 18 augustus kan worden afgerond.

Zeer zwak

De Griekse banken zijn nog altijd zeer zwak. Hoe slecht ze ervoor staan, blijkt volgens de bron van de centrale bank uit onderzoeken en stresstests die eind oktober worden afgerond. Medio december zouden alle banken weer van voldoende kapitaal voorzien moeten zijn.

Dinsdag waren het net zoals de dag ervoor vooral de banken die flink werden gedumpt op de Griekse aandelenbeurs. Er werd maandag voor het eerst sinds 29 juni weer gehandeld.

In het eerste handelsuur op de Athens Stock Exchange (ASE) liep het koersverlies van de banken alweer op tot circa 30 procent. Door maatregelen om een verdere ontregeling van de markten te voorkomen, is dat het maximale verlies dat op één dag kan ontstaan.