De uitverkoop van de aandelen van Griekse banken hield ook dinsdag aan.

In het eerste handelsuur liep het koersverlies van de banken alweer op tot circa 30 procent. Door maatregelen om een verdere ontregeling van de markten te voorkomen, is dat het maximale verlies dat op één dag kan ontstaan.

Aandelen die meer dan 30 procent inleveren, worden de rest van de dag uit de handel genomen. Maandag was dat het geval bij de National Bank en Piraeus Bank.

De hoofdgraadmeter van de aandelenbeurs in Athene, de Athens Stock Exchange  (ASE), stond in de ochtendhandel 5 procent in de min op 635 punten. In de middag is dat teruggelopen tot ruim 1 procent.

Volgens de directeur van de beurs begint de aandelenhandel te normaliseren, na de tumultueuze sessie van maandag. ''Van de 25 fondsen in de hoofdindex staan er 20 op winst. Alleen de banken staan op verlies'', zei hij dinsdagmiddag.

Maandag leverde de ASE op de eerste handelsdag in ruim een maand zo'n 16 procent in. Bij opening noteerde de aandelenbeurs zelfs 23 procent lager. 

Dicht

De ASE ging maandag voor het eerst sinds 29 juni weer open. De Griekse overheid besloot eind juni om de banken en de aandelenbeurs te sluiten uit vrees dat rekeninghouders hun spaargeld massaal zouden opnemen en aandelenkoersen diep in het rood zouden zakken.

Het land bevond zich eind juni in een diepe crisis zonder concreet uitzicht op een nieuw, noodzakelijk steunpakket. Inmiddels is er een akkoord op hoofdlijnen tussen de geldschieters en Athene, maar de economie ligt nog steeds op zijn gat.

Als beide partijen het over de precieze uitwerking eens worden, krijgt Griekenland een derde noodpakket van maximaal 86 miljard euro in delen voor de komende drie jaar.