Volkswagen mag Toyota dan zijn voorbijgestreefd als grootste autoverkoper van de wereld, de Japanners gaan nog altijd aan kop als het op winst maken aankomt.

Toyota behaalde afgelopen kwartaal een nettowinst van 646,4 miljard yen, omgerekend bijna 4,8 miljard euro. De grote Duitse concurrent rapporteerde onlangs een winst na belastingen van ruim 2,7 miljard euro.

Toyota profiteert ervan dat de yen een stuk goedkoper is geworden ten opzichte van de dollar. De nettowinst steeg bijna 10 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De Duitsers gingen de Japanners in de eerste helft wel voorbij met het aantal auto's dat werd verkocht. Bij Toyota bleven de verkopen van januari tot en met juni steken op 5,02 miljoen wagens, wat 1,5 procent minder is dan een jaar eerder. Volkswagen bracht wereldwijd 5,04 miljoen auto's aan de man.

Toyota heeft de laatste maanden vooral last van een zwakke thuismarkt. Ook in andere landen in Zuidoost-Azië doet de autofabrikant minder goede zaken.

Mede daarom hebben de Japanners hun verkoopverwachting voor het hele jaar iets naar beneden bijgesteld. Toyota denkt nu 10,12 miljoen voertuigen te verkopen, waar eerder nog werd uitgegaan van 10,15 miljoen.

De winstverwachting voor het lopende boekjaar, dat eindigt in maart 2016, blijft onveranderd op een record van 2,25 biljoen yen. Dat komt neer op bijna 16,7 miljard euro.