Toyota maakt nog wel meer winst dan Volkswagen

Volkswagen mag Toyota dan zijn voorbijgestreefd als grootste autoverkoper van de wereld, de Japanners gaan nog altijd aan kop als het op winst maken aankomt.

Toyota behaalde afgelopen kwartaal een nettowinst van 646,4 miljard yen, omgerekend bijna 4,8 miljard euro. De grote Duitse concurrent rapporteerde onlangs een winst na belastingen van ruim 2,7 miljard euro.

Toyota profiteert ervan dat de yen een stuk goedkoper is geworden ten opzichte van de dollar. De nettowinst steeg bijna 10 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De Duitsers gingen de Japanners in de eerste helft wel voorbij met het aantal auto's dat werd verkocht. Bij Toyota bleven de verkopen van januari tot en met juni steken op 5,02 miljoen wagens, wat 1,5 procent minder is dan een jaar eerder. Volkswagen bracht wereldwijd 5,04 miljoen auto's aan de man.

Toyota heeft de laatste maanden vooral last van een zwakke thuismarkt. Ook in andere landen in Zuidoost-Azië doet de autofabrikant minder goede zaken.

Mede daarom hebben de Japanners hun verkoopverwachting voor het hele jaar iets naar beneden bijgesteld. Toyota denkt nu 10,12 miljoen voertuigen te verkopen, waar eerder nog werd uitgegaan van 10,15 miljoen.

De winstverwachting voor het lopende boekjaar, dat eindigt in maart 2016, blijft onveranderd op een record van 2,25 biljoen yen. Dat komt neer op bijna 16,7 miljard euro.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Portemonnee

Portemonnee
NU.nl zet de belangrijkste wijzigingen voor je portemonnee op een rij.

NUwerk

Tip de redactie