De Amerikaanse beurzen deden maandag op de eerste handelsdag van augustus een stap terug. Qua bedrijfsnieuws was het rustig, beleggers verwerkten enkele macro-economische cijfers.

De leidende Dow-Jonesindex sloot met een verlies van 0,5 procent op 17.598,20 punten. De S&P 500 verloor 0,3 procent, en eindigde op 2098,04 punten. Technologiebeurs Nasdaq zakte 0,3 procent tot 5115,38 punten.

Op macro-economisch vlak bleek dat de Amerikaanse consumentenbestedingen in juni zijn gestegen in vergelijking met een maand eerder. Ook de bouwuitgaven stegen die maand, al was de plus van 0,1 procent minder dan de gemiddelde verwachting van economen. De bedrijvigheid in de industrie steeg ook verder, zo meldden onderzoeksbureau's ISM en Markit.

Tyson Foods, dat de boeken opende, verloor krap 10 procent. De voedselproducent verlaagde zijn winstverwachting vanwege de dure prijs van rundvlees.

Kelderen

Ook Twitter zag zijn beurswaarde weer kelderen, met 5,6 procent. Het aandeel sloot daardoor op de laagste stand sinds de beursgang in 2013. Investeerders lijken nog altijd niet gerust op de tegenvallende aanwas van nieuwe gebruikers van de onlineberichtendienst.

Automakers in de VS konden rekenen op een bovengemiddelde belangstelling. Zowel Fiat Chrysler (plus 2,2 procent), General Motors (plus 0,5 procent) en Ford (plus 0,7 procent) overlegden verkoopcijfers die de gemiddelde verwachting van analisten overtroffen.

Stijging

Herverzekeraar PartnerRe zag zijn beurswaarde met 2,4 procent stijgen. Het bedrijf ging na lang wikken en wegen akkoord met het overnamebod van investeringsmaatschappij Exor van bijna 7 miljard dollar.

De euro was bij de slotbel 1,0955 dollar waard, tegen 1,0964 dollar bij het Europese slot. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 3,6 procent naar 45,41 dollar. Brentolie werd 4,9 procent goedkoper op 49,63 dollar per vat.

Bekijk de actuele Dow Jones-koersen | Bekijk de actuele Nasdaq-koersen