De omzet van de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore is in de eerste zes maanden van dit jaar waarschijnlijk gedaald, omdat oliebedrijven het mes zetten in de investeringen vanwege de lage olieprijs.

Dat blijkt uit een overzicht van de analistenverwachtingen die SBM zelf heeft verzameld en gepubliceerd op zijn website. SBM maakt woensdag nabeurs de halfjaarresultaten bekend.

Volgens de consensus zal de omzet (directional) uitkomen op 1,49 miljard dollar, tegen 1,72 miljard dollar een jaar eerder.

Er wordt een nettowinst voorspeld van 109,1 miljoen dollar, tegen een min van 98 miljoen dollar een jaar eerder. SBM heeft aangegeven voor het gehele jaar een omzet te verwachten van 2,2 miljard dollar. Verder moet de schuld zijn teruggebracht tot onder de 3,5 miljard dollar.

Reorganisatie

Analist Dirk Verbiesen van KBC Securities liet weten naast de cijfers ook te kijken naar details over de nieuwe reorganisatie die in mei werd aangekondigd. SBM kondigde toen aan meer banen te gaan schrappen dan eerder werd gemeld. In totaal moeten er minstens vijftienhonderd arbeidsplaatsen verdwijnen bij het bedrijf.

SBM heeft nog geen details naar buiten gebracht over de kosten en besparingen als gevolg van dat extra banenverlies en zei dat met de halfjaarcijfers te zullen doen.

Orderboek

Verder zal Verbiesen kijken naar de schuld en de ontwikkeling van de orderpositie. Het orderboek stond eind maart op 21,4 miljard dollar.

Er zal naar verwachting geen nieuws naar buiten komen over het omkoopschandaal rond het Braziliaanse olieconcern Petrobras, waarbij SBM betrokken was.

In maart werd een principeakkoord gesloten met de Braziliaanse toezichthouder CGU, dat de weg voor een schikking vrijmaakte.