Het Franse industrieconcern Areva, dat onder meer kernreactoren maakt, heeft investeringen van Chinese energiebedrijven nodig. 

Die zijn volgens topman Philippe Varin cruciaal voor de toekomst van de onderneming, liet hij zondag de krant Le Journal du Dimanche weten.

''Het is nu het moment om samen te werken, omdat de nucleaire sector in het land blijft groeien en technologie nodig heeft'', aldus de topman. Kenners denken dat er de komende tien jaar in het land mogelijk honderd kernreactoren worden gebouwd. Dat maakt het een zeer belangrijke markt voor Areva.

Het bedrijf, waar de Franse overheid grootaandeelhouder van is, kampt al lang met grote verliezen. Areva moest miljarden afschrijven op nucleaire projecten in Finland en de gang naar andere energievormen in Duitsland en Japan.

Het stelde donderdag nog tot 2017 minimaal 3,4 miljard euro nodig te hebben. Toen maakte het ook bekend een meerderheidsbelang in zijn nucleaire reactordivisie te verkopen aan het Franse staatsenergiebedrijf Électricité de France (EDF).

Extra kapitaal

Samenwerken met Chinese partners levert extra kapitaal op, terwijl het belang van de Franse overheid in Areva er niet kleiner door wordt. En de Franse overheid is er alles aan gelegen om het bedrijf weer gezond te krijgen. ''De nucleaire industrie is cruciaal voor de onafhankelijkheid van energie", zo gaf de Franse overheid al aan.

Kandidaten die Areva zal benaderen zijn China National Nuclear Corp (CNNC) , dat al heeft aangegeven open te staan voor een deal, en China General Nuclear Corporation (CGN). Zowel CNNC als CGN heeft eerder al samengewerkt met EDF op nucleair vlak.

Varin gaf ook aan dat het ''logisch is'' dat er gesproken gaat worden met het Japanse Mitsubishi Heavy Industries over investeringen. Deze partner, Areva werkt er mee samen in de ontwikkeling van een nieuwe reactor, is eveneens belangrijk zo liet hij weten.