Zodra de economische sancties opgeheven zijn, wil Iran op jaarbasis zo’n tachtig tot negentig vliegtuigen van Boeing en Airbus aanschaffen.

Een luchtvaartfunctionaris zou dat zondag verklaard hebben op de Iraanse staatszender IRNA, meldt Reuters.

"Om onze luchtvaart te verbeteren, willen wij elk jaar zeker tachtig nieuwe toestellen aanschaffen", aldus  Mohammad Khodakarami van de Iraanse publieke luchtvaartdienst. De orders moeten eerlijk worden verdeeld over Boeing en Airbus, met een totaal van 300 vliegtuigen in vijf jaar tijd.  

De sterk verouderde vloot van het land is aan vervanging toe. De vliegtuigen van de commerciële vloot van Iran zijn gemiddeld 23 jaar oud, twee keer ouder dan het internationale gemiddelde.

Sancties

Na jaren onderhandelen werd vorige maand een akkoord bereikt over de afbouw van het atoomprogramma van Iran.

De ministers van de zes wereldmachten - de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland en de VN  spraken af dat Iran zijn nucleaire programma zal afbouwen. In ruil daarvoor worden internationale sancties tegen het land opgeheven.

Sancties en beperkingen troffen Iran jarenlang op allerlei terreinen, waarbij met name de gevolgen voor investeringen op het gebied van olie en gas hard aankwamen.

Iran zou nu onder meer weer beschikking krijgen over miljarden dollars die door de sancties waren bevroren. Ook sectoren zoals scheepvaartlijnen, machine-industrie en technologie kunnen profiteren van de verlichte maatregelen.

Olie

De Iraanse regering heeft ook ambitieuze plannen voor de olie- en gasindustrie in het land na het opheffen van de sancties.

De komende vijf jaar mikt Teheran op projecten op energiegebied met een waarde van 185 miljard dollar (169 miljard euro).

Volgens de Iraanse overheid gaat het om bijna vijftig olie- en gasprojecten die Teheran tot en met 2020 zou willen ondertekenen. Later dit jaar zal meer bekend worden gemaakt over welke projecten het gaat.