De neerwaartse spiraal waarin de Chinese economie is beland zal ook het komende half jaar aanhouden.

Een hoge functionaris van de Chinese centrale bank heeft dat voorspeld, meldt persbureau Reuters.

De functionaris acht groei in infrastructuur, overheidsuitgaven en export in China in de komende maanden onwaarschijnlijk.

De groei van China's grote industriële bedrijven kwam in juli onverwacht tot stilstand, zo bleek uit cijfers van de Chinese overheid.

Zowel een zwakkere binnenlandse- en buitenlandse vraag deed de groei stagneren. "Bedrijven zijn pessimistisch over de nabije toekomst", verklaarde het hoofd van de statistiekdivisie van de Volksbank van China.

Groei

De officiële inkoopmanagersindex PMI, die de industriële bedrijvigheid weergeeft, kwam in juli uit op 50,0, terwijl die een maand eerder nog 50,2 aangaf. Een stand van boven de 50 geeft aan dat er groei is, terwijl een cijfer beneden de 50 krimp betekent voor de industrie.

De Chinese economie groeit dit jaar naar verwachting met 7 procent, het laagste groeicijfer in 25 jaar. In 2014 groeide de economie met 7,4 procent.

Na jaren van spectaculaire groeicijfers, lijkt het land nu in een langzamer vaarwater terecht te komen.  

Beurzen

Afgelopen week noteerde de beurs in Shanghai zijn grootste val in acht jaar. Honderden miljarden euro's gingen in rook op.

De aandelenbeurzen in Shanghai en Shenzen, de grootsten in China, boekten megaverliezen sinds het toppunt halverwege juni. In Shanghai verdampte in drie weken tijd omgerekend 2,5 biljoen euro.

"De dalingen die we zien op de Chinese aandelenbeurzen zijn groot, maar de stijging die daar aan vooraf ging is nog spectaculairder", zegt Raoul Leering, hoofd internationaal handelsonderzoek bij ING tegen NU.nl. De koersen stegen van januari tot het omslagpunt dit jaar met ruim 50 procent.

Maatregelen

Of de koersen verder zullen dalen hangt onder andere af van wat de Chinese autoriteiten gaan doen en het vertrouwen in de autoriteiten bij beleggers.

Volgens Reuters wordt verwacht dat de Chinese overheid verdere maatregelen gaat nemen om de economie te ondersteunen en de stagnatie in de groei te vertragen. De Volksbank verlaagde belangrijke rentetarieven in de afgelopen maanden al een aantal keer.