De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag op de laatste handelsdag van de maand juli zonder grote koersuitslagen gesloten. Beleggers in New York verwerkten resultaten van verschillende bedrijven, waarbij de aandacht vooral uitging naar netwerksite LinkedIn en de olieconcerns ExxonMobil en Chevron.

De Dow-Jonesindex noteerde aan het slot van de handel 0,3 procent lager op 17.690,46 punten. De brede S&P 500 daalde 0,2 procent naar 2103,92 punten. Technologiebeurs Nasdaq was vrijwel onveranderd op 5128,28 punten.

Zakelijk netwerkplatform LinkedIn daalde 10,5 procent. De onderneming presenteerde donderdag nabeurs goede omzetcijfers, maar het nieuws dat dit voor een groot deel te danken was aan het overgenomen Lynda.com viel niet goed bij beleggers. Boekingssite Expedia sprong bijna 13 procent omhoog, dankzij de goede resultaten die het donderdag nabeurs presenteerde. In het tweede kwartaal wist de site meer winst te boeken dan vooraf werd gedacht.

ExxonMobil en Chevron maakten bekend dat hun winst fors was teruggelopen door de lage olieprijs. De aandelen van beide bedrijven daalden tot 5,9 procent.

Het ministerie van Arbeid meldde dat de lonen in de Verenigde Staten in het tweede kwartaal slechts met 0,2 procent zijn gestegen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat is de kleinste toename sinds 1982.

De Universiteit van Michigan liet weten dat het consumentenvertrouwen in de VS in juli is gedaald. De index die het sentiment onder Amerikaanse consumenten weergeeft, daalde naar 93,1, van 96,1 een maand eerder. De vertrouwensindex staat nu al wel acht maanden op rij hoger dan het niveau van 90.

Koeriersbedrijf UPS (plus 1 procent) kondigde de overname van Coyote Logistics aan. Met de transactie is 1,8 miljard dollar gemoeid. Daarnaast maakte de Europese Commissie bekend een uitgebreid onderzoek te beginnen naar de overname van pakketvervoerder TNT door FedEX. Het aandeel FedEx won 0,1 procent.

De euro was 1,0981 dollar waard, tegen 1,1048 dollar bij het slot van de Europese beurshandel. Een vat Amerikaanse olie zakte 3,4 procent in prijs tot 46,88 dollar. Brent kostte 2,9 procent minder op 51,76 dollar.