Overname TNT door Fedex stuit op bezwaren uit Brussel

De beoogde overname van de Nederlandse pakketvervoerder TNT door het Amerikaanse koeriersconcern Fedex stuit op bezwaren uit Brussel.

Er komt een diepgaand onderzoek om na te gaan of de Europese concurrentie niet in gevaar is door de overname.

De Europese Commissie, die het onderzoek vrijdag bekendmaakte, vreest dat het fusiebedrijf op een aantal Europese markten voor internationale spoedzendingen en gewone kleine zendingen onvoldoende concurrentiedruk zal ondervinden van de enige twee andere spelers, namelijk UPS en DHL. Brussel vreest dan ook dat (zakelijke) klanten hogere prijzen moeten gaan betalen.

EU-Commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) liet optekenen dat veel bedrijven, met name internetondernemingen, leunen op betaalbare en betrouwbare koeriersdiensten en dat consumenten op een snelle en veilige bezorging rekenen. ,,De commissie moet er dan ook op toezien dat de overname van TNT door FedEx de daadwerkelijke mededinging niet belemmert en niet in hogere prijzen voor consumenten resulteert."

Onderzoek

Brussel benadrukt dat het openen van een onderzoek nog niets zegt over de uitkomst ervan. De commissie, die op 26 juni op de hoogte werd gesteld van de fusieplannen, heeft nu negentig werkdagen de tijd om te kijken of de bezwaren gegrond zijn. Begin 2013 werd een overname van TNT door het Amerikaanse UPS afgeblazen vanwege grote bezwaren van Brussel.

FedEx heeft 4,4 miljard euro over voor de Nederlandse onderneming. Het Amerikaanse concern hoopt de inlijving van TNT in het eerste helft van 2016 te kunnen afronden. Die doelstelling houdt het bedrijf ook vast, liet het vrijdag weten, zo tikte persbureau Bloomberg op.

Het Amerikaanse concern is er zeker van dat de overname van TNT de competitie zal vergroten, stelde FedEx. Het bedrijf zal meewerken aan het onderzoek.

Het aandeel TNT op de Amsterdamse beurs noteerde vrijdag rond 16.30 uur 1,1 procent lager. FedEx noteerde op Wall Street rond hetzelfde tijdstip (Nederlandse tijd) 0,4 procent hoger.

Profiel TNT | Profiel Fedex

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Cryptomunten

Cryptomunten
Handleiding: Zo beleg je in bitcoins en andere virtuele munten.

Beleggen

Beleggen
Is beleggen voor iedereen geschikt en waar moet je aan denken als je ermee wil beginnen?

NUwerk

NUlokaal adverteren

Tip de redactie