De Russische centrale bank heeft vrijdag de rente verlaagd in een poging de neergang van de Russische economie enigszins te temperen.

De rentestap bleef echter beperkt, mede door de recente waardedaling van de roebel. Die dreigt de inflatie in Rusland aan te jagen.

Het belangrijkste rentetarief in Rusland werd met een half procentpunt verlaagd naar 11 procent. Daarmee werd de kleinste stap gezet in de reeks verlagingen van de afgelopen zeven maanden. Die serie volgde op de reuzensprong van de rente in december, toen de centrale bank het tarief in één klap met 6,5 procentpunt opvoerde naar 17 procent.

Die dramatische stap werd gezet om een verdere achteruitgang van de roebel te voorkomen. De Russische munt raakte in de tweede helft van vorig jaar in een vrije val, door de enorme daling van de olieprijs en de aanhoudende spanningen tussen Rusland en het Westen. De munt herstelde begin dit jaar, maar verloor de afgelopen twee maanden weer flink aan waarde.

Roebel

De verzwakking van de roebel maakt goederen die uit het buitenland worden gehaald duurder, waardoor de inflatie oploopt. De inflatie in Rusland steeg eind juli tot bijna 16 procent en is daarmee ongeveer vier keer hoger dan het peil dat de centrale bank van het land nastreeft.

De Russische economie kromp in het tweede kwartaal met 4,4 procent, na een achteruitgang met ruim 2 procent in de eerste drie maanden van het jaar. De recessie in Rusland kan volgens de centrale bank zeker twee jaar duren, als de olieprijs lager blijft dan 60 dollar per vat.

Na de scherpe daling in de tweede helft van 2014 klom de prijs van Brentolie dit voorjaar weer even boven die grens. Sinds deze maand ligt de prijs echter weer lager dan 60 dollar.

De roebel zakte vrijdagmiddag tot het laagste peil sinds maart. De Russische munt is nu circa 40 procent minder waard dan een jaar geleden.