PostNL heeft maandag bij de publicatie van zijn kwartaalresultaten voldoende vraagstukken om helderheid over te geven. Dat stellen analisten in een vooruitblik op de cijfers van het postbedrijf.

Analist Dieter Furniere van KBC Securities hoopt op meer duidelijkheid over de vermogenspositie van PostNL en de timing van de mogelijke hervatting van dividend. PostNL gaf eerder aan te rekenen op een hervatting in 2016, mede dankzij de verwachte opbrengst van de verkoop van het belang in TNT. Dat voormalige zusterbedrijf wordt overgenomen door zijn Amerikaanse branchegenoot FedEx, als dat bedrijf alle hindernissen op dat vlak weet te overwinnen.

Verder hoopt de analist van KBC op een update over het bezuinigingsprogramma bij PostNL, op feedback over de gesprekken van het bedrijf met ontevreden, ingehuurde pakketbezorgers en een update over de internationale strategie. Ook zou het volgens de Belgische bank mooi zijn als er wat helderheid werd gegeven over de verwachte omstandigheden na 2015.

Strategische update

Rabobank let daarnaast op de verdere krimp van de Nederlandse postmarkt en de groei bij de bezorging van pakketten. De bank wees ook op het onderzoek van PostNL naar de internationale activiteiten. Het bedrijf kondigde in mei aan die activiteiten onder de loep te nemen. Deze week meldde PostNL al de verkoop van het Britse dochterbedrijf Whistl. Verder is de postbezorger nog actief in Duitsland en Italië.

PostNL beloofde in mei om rond de presentatie van de derdekwartaalcijfers met een strategische update voor het hele bedrijf te komen. De uitkomsten voor de internationale activiteiten zouden mogelijk al eerder worden gemeld.

Rabobank verwacht dat PostNL vorig kwartaal een cash operationele winst van 54 miljoen euro heeft geboekt, wat 6 miljoen euro minder zou zijn dan een jaar eerder. KBC voorspelt een resultaat van 58 miljoen euro. PostNL voorspelde eerder voor 2015 een winst op deze basis van 280 tot 320 miljoen euro.