China's belangrijkste beurs, de Shanghai Stock Exchange, liet vrijdag opnieuw rode cijfers zien. Daarmee werd de slechtste handelsmaand in zes jaar in stijl afgesloten.

De Shanghai Composite Index, met alle aandelen van de beurs in Shanghai, verloor deze maand ruim 14 procent. Ook de kleinere Shenzhen Composite Index ging weer fors onderuit.

Eerder deze maand tekende zich een licht herstel af, nadat de indices half juni in een vrije val waren geraakt na maanden van enorme groei. Het herstel bleek de afgelopen week echter van korte duur.

De beurs van Shanghai staat nu 30 procent lager dan de piek die op 12 juni werd bereikt. De graadmeter staat nog wel ruim 15 procent hoger dan aan het begin van het jaar, doordat de koersen tot juni in een jaar tijd ruimschoots verdubbelden. Veel investeerders stapten in de aandelenhandel wat de koersen enorm opdreef.

Een jaar na het begin van de stijging barstte de zeepbel en investeerders besloten massaal hun aandelen weer van de hand te doen. De koersen gingen daardoor hard onderuit en de Chinese overheid probeert sindsdien met man en macht het sentiment onder investeerders te veranderen. Zo pompte de overheid geld in de markt en verbood het beursgangen en uitgifte van nieuwe aandelen. Bovendien werd de handel in aandelen van een groot aantal bedrijven bevroren.

In eerste instantie leek de overheid geen grip te krijgen op de koersdaling. De indices bleven onverminderd hard dalen, ondanks de getroffen maatregelen. Begin juli werd de neergang wel even geremd en toonden de Chinese beurzen tekenen van herstel. Afgelopen week verloren de beurzen echter opnieuw ruim 10 procent.