De Europese vliegtuigmaker Airbus heeft in het eerste kwartaal fors meer winst geboekt, vooral door een groeiende vraag naar toestellen voor de burgerluchtvaart, zoals de A320.

Dat blijkt vrijdag uit de cijfers die Airbus wereldkundig maakte.

Airbus profiteert met name van de vraag naar nieuwe energiezuinigere modellen. Luchtvaartondernemingen willen minder afhankelijk zijn van de schommelingen van de olieprijs en zijn daarom bereid te investeren in vliegtuigen die minder brandstof verbruiken.

De brutowinst (ebit), exclusief eenmalige kosten, steeg in het tweede kwartaal met 15 procent tot 1,2 miljard euro ten opzichte van een jaar eerder.

De omzet in die periode kwam uit op 16,8 miljard euro, wat 16 procent meer was dan in het tweede kwartaal van 2014. Wel nam het bedrijf een last van 290 miljoen euro vanwege het neerstorten van een militair toestel tijdens een testvlucht afgelopen mei.

Het bedrijf streeft naar een verdere verbetering van de winst. Die wil het bijvoorbeeld bereiken met het verhogen van leveringen van de A350 en het militaire toestel A400M, waarbij de kosten omlaag moeten. Daarnaast verwacht Airbus dat de nieuwste aangepaste versie van de A320neo's aan het einde van het jaar de fabriek uitrollen.

Voor de geplaagde superjumbo A380, die kampt met tegenvallende verkopen, voorziet het bedrijf dit jaar qua productie een break-even resultaat.