Telegraaf Media Groep (TMG) heeft in de eerste helft van 2015 een nettoverlies van 2 miljoen euro geboekt en verwacht het hele jaar eveneens in de rode cijfers te eindigen.

Het moederbedrijf van onder meer dagblad De Telegraaf en Sky Radio werkt aan een forse reorganisatie, maar die kan de dalende inkomsten uit advertenties en de afnemende verkoop van kranten nog niet compenseren.

TMG zag de omzet in het tweede kwartaal met 10 procent dalen ten opzichte van een jaar eerder, naar 119,3 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (ebitda) zakte met ruim een vijfde naar 11,3 miljoen euro.

Het mediabedrijf gaf vrijdag aan dat de afvloeiing van personeel in de tweede helft van het jaar waarschijnlijk zorgt voor een eenmalige kostenpost van 22 miljoen euro.

De reorganisaties moeten uiteindelijk leiden tot jaarlijkse besparingen van 10 tot 12 miljoen euro. In de eerste helft van dit jaar slonk het personeelsbestand van TMG met 10 procent naar 2122 medewerkers (fte).

Verbouwing

''De onderneming is volop in verbouwing'', zegt bestuursvoorzitter Geert-Jan van der Snoek in een toelichting. ''We hebben in het eerste halfjaar flink tempo gemaakt, waarbij geen heilige huisjes zijn gespaard.''

TMG voegt internetactiviteiten die niet samenhangen met een van de hoofdtitels van het bedrijf, zoals De Telegraaf, Metro en Telesport, bij elkaar in één divisie. Hierbij gaat het om activiteiten als Geenstijl, huizensite Jaap en Relatieplanet.nl. Die datingsite stond in de etalage, maar wordt toch niet verkocht..

Niet te voorspellen

Verdere concrete plannen om de dalende opbrengsten te bestrijden werden niet aangekondigd. Van der Snoek benadrukt dat het nu vooral belangrijk is de bestaande plannen zo goed mogelijk uit te voeren. Het valt volgens hem echter niet te voorspellen wanneer dit voor betere resultaten en een hogere omzet zal zorgen.

Het mediabedrijf kondigde eind vorig jaar aan zich te richten op hoofdmerken als De Telegraaf, DFT, Telesport, Privé, Sky Radio en Vrouw. Van der Snoek ontkent nogmaals dat er ooit plannen zijn geweest om deelredacties los te koppelen van de krant.

Adverentie-inkomsten

De advertentie-inkomsten van TMG zakten in de eerste helft van dit jaar met 15 procent, naar 74 miljoen euro. De oplage-omzet van verkochte kranten en tijdschriften nam met 3 procent af, tot 130 miljoen euro

De advertentie-inkomsten lopen volgens analist Ruben Devos van KBC Securities nog altijd te hard achteruit.

De reorganisaties bij het mediabedrijf bieden volgens KBC op termijn uitzicht op een gezonder kostenniveau. "Maar we zouden veel liever zien dat de opbrengsten van kernactiviteiten zouden toenemen'', aldus Devos.

KBC handhaaft zijn hold-advies voor het aandeel TMG, maar verlaagde het koersdoel naar 5,50 euro. TMG noteerde vrijdag om 9.25 uur 0,3 procent in de plus op 4,70 euro.