Uitzendbedrijf USG People heeft de winst en omzet in het tweede kwartaal zien groeien en verwacht die positieve lijn in de rest van het jaar te kunnen doortrekken.

De vraag naar arbeidskrachten nam in alle landen waar het bedrijf actief is toe, zowel bij grotere als kleinere bedrijven.

USG meldde vrijdag een omzet van 618,6 miljoen euro over het tweede kwartaal. Dat was 6 procent meer dan een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat (ebita) verbeterde met een kwart naar 19,4 miljoen euro.

Onder de streep resteerde een nettowinst van 5 miljoen euro, waar vorig jaar nog een min van 2 miljoen euro ontstond.

Omzet

In Nederland en België steeg de omzet van het moederbedrijf van merken als Start People en Unique vorig kwartaal met 9 procent per werkdag. In Nederland toonde de omzetgroei daarmee een aanzienlijke versnelling, na de plus van 3,7 procent in het eerste kwartaal.

In Duitsland en Frankrijk trok de groei ook verder aan, naar 5 tot 6 procent. In die landen deed USG het daarmee naar eigen zeggen beter dan concurrenten.

''De marktomstandigheden blijven zich gunstig ontwikkelen in onze landen'', zegt bestuursvoorzitter Rob Zandbergen in een toelichting. De aanhoudende groei van de afgelopen maanden is volgens USG ook zichtbaar in juli en geeft vertrouwen dat de positieve ontwikkeling in de rest van het jaar doorzet, aldus het bedrijf.

Reorganisatie

Het uitzendbedrijf werkt aan een eerder aangekondigde reorganisatie die een jaarlijkse besparing van 20 miljoen euro moet opleveren. Die bezuinigingen worden vanaf het lopende kwartaal gerealiseerd.

Het programma, dat voor het einde van volgend jaar wordt afgerond, zorgde afgelopen kwartaal voor eenmalige kosten van bijna 6 miljoen euro.

Sterker

USG People heeft in het tweede kwartaal de omzetgroei versneld en heeft het bedrijfsresultaat sterker verbeterd dan verwacht, stellen analisten van Rabobank en KBC vrijdag.

Het bedrijfsresultaat (ebita) overtrof volgens Rabobank licht de verwachtingen. Hogere eenmalige kosten zorgden wel voor een wat lagere nettowinst dan verwacht.

KBC wees op de ''sterke'' brutomarge, die hoger was dan de bank had voorspeld. Het bedrijf hield zich daarbij aan de plannen voor de operationele uitgaven. Verder stemde de groei in de detachering van hoogopgeleid personeel tot tevredenheid. Dat is een branche waar bijvoorbeeld Randstad al eerder groei wist te realiseren.

KBC en Rabobank hebben het aandeel USG People op de kooplijst staan. USG noteerde vrijdag om 9.35 uur 0,3 procent in de min op 13,54 euro. Begin dit jaar stond het aandeel nog op 8 euro.