Staalconcern Arcelormittal blijft bij zijn eerder afgegeven winstverwachting.

Dat maakt het bedrijf vrijdag bekend bij de presentatie van de halfjaarcijfers. De prognose blijft staan ondanks de dalende grondstofprijzen en de economische afkoeling in China.

Arcelormittal gaat uit van een bedrijfsresultaat (ebitda) van 6 à 7 miljard dollar (5,3 tot 6,2 miljard euro) in 2015. In het tweede kwartaal kwam dit resultaat uit op 1,4 miljard dollar, waar marktvorsers in doorsnee rekenden op iets meer dan 1,3 miljard dollar.

Het resultaat stabiliseerde min of meer op het niveau van het eerste kwartaal en lag daarmee ruim een vijfde lager dan een jaar eerder.

Winst

Onder de streep bleef er in het tweede kwartaal een winst over van 179 miljoen dollar, tegen een verlies van 728 miljoen dollar in het eerste kwartaal. De omzet zakte van ruim 17,1 miljard dollar in de eerste periode van het jaar naar 16,9 miljard dollar.

Arcelor verscheepte 22,2 miljoen ton staal in de verslagperiode. Dat is iets meer dan een kwartaal eerder.

Positief

Rabobank stelt dat het positief nieuws is dat het bedrijf de winstverwachting voor het hele jaar laat staan. "Er was vrees dat deze doelstelling weer omlaag zou gaan. Wij zitten aan de onderkant van de bandbreedte met 6 miljard dollar, maar de consensus was al gezakt naar 5,9 miljard dollar'', aldus Rabobank.

Het resultaat was iets beter dan de marktvorsers hadden voorzien. Rabobank waarschuwt wel dat het halfjaarbericht van Arcelormittal de zorg niet wegneemt over de Chinese staalmarkt. Doordat daar mogelijk de piek in de vraag is bereikt, kan er voor verschillende jaren sprake zijn van overcapaciteit op de markt.

Het aandeel Arcelormittal noteerde vrijdag omstreeks 9.15 uur 2 procent hoger op 8,30 euro.