Thee-, specerijen- en notenhandelaar Amsterdam Commodities (Acomo) heeft in de eerste helft van het jaar een hogere omzet in de boeken gezet dan een jaar eerder. Wel viel de winst een fractie lager uit.

Dat maakt het bedrijf donderdag bekend. 

De opbrengsten over eerste zes maanden bedroegen 331,7 miljoen euro. Dat is een stijging van 8,3 procent ten opzichte van de eerste jaarhelft van 2014, vooral als gevolg van prijsstijgingen en wisselkoerseffecten. De nettowinst kwam uit op 17,2 miljoen euro, tegenover 17,3 miljoen euro een jaar eerder.

Volgens het concern weerspiegelen de recente ontwikkelingen in het Midden-Oosten, samen met de terugkerende spanning in de eurozone en daarbuiten, nog steeds onevenwichtigheden die ''aandacht vragen en indirect van invloed zijn op de wereldwijde handel”.

De resultaten over het eerste halfjaar zijn volgens Acomo geen garantie voor eenzelfde trend in de tweede helft. Het bedrijf gaf geen concrete jaarprognose af, maar zei wel vertrouwen te hebben in ''een succesvol jaar voor onze aandeelhouders en voor andere belanghebbenden".

Verwachtingen

De prestaties van Acomo bleven iets achter, stellen analisten van Rabobank vrijdag. De marktvorsers stellen hun verwachtingen dan ook wat naar beneden bij.

Het bedrijfsresultaat (ebit) bleef achter bij de verwachtingen van Rabobank. De bank zegt de verwachtingen voor het bedrijfsresultaat voor het hele jaar met 3 tot 5 procent te verlagen.

De marktvorsers merken daarnaast op dat, ondanks een positief wisselkoerseffect van 1,3 miljoen euro, de nettowinst lager uitviel.

Acquisities

Rabobank zou overigens positiever over Acomo zijn als fusies en overnames meer zouden ''materialiseren", met meer voorspelbare en veerkrachtige winsten. De bank beseft dat zulke overeenkomsten echter prijzig zijn. ''Acomo heeft tot dusver discipline getoond met betrekking tot acquisities", aldus Rabobank.

De bank handhaaft het 'hold'-advies met een koersdoel van 21,50 euro. Het aandeel Acomo stond vrijdag omstreeks 9.45 uur 2,4 procent lager op 23,44 euro. SNS verlaagt het advies op Acomo.