Een drietal grote Europese financiële instellingen heeft goede zaken gedaan in het tweede kwartaal van dit jaar.

Dat viel donderdag op te maken uit de cijfers van zwaargewichten als Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland (RBS) en het Spaanse Santander.

Deutsche Bank

Deutsche Bank zag zijn nettowinst vorig kwartaal ruimschoots verdrievoudigen ten opzichte van een jaar eerder, vooral dankzij een lagere belastingaanslag.

De grootste bank van Duitsland kwam tot een nettowinst van 796 miljoen euro, tegen 237 miljoen euro een jaar eerder. In het tweede kwartaal van 2014 werd de winst gedrukt door eenmalige uitgaven aan inkomstenbelastingen. De bank was in het tweede kwartaal net als een jaar eerder 1,2 miljard euro kwijt aan juridische kosten.

RBS

Royal Bank of Scotland (RBS) presteerde eveneens beter dan voorzien. Het financiële concern zette onverwacht een winst in de boeken, onder meer vanwege de verkoop van zijn Amerikaanse dochter Citizens Financial Group.

Ook hoefde het minder opzij te zetten voor geschillen en misstanden. Onder de streep bleef er bij RBS 293 miljoen pond over, na een verlies van 446 miljoen pond in het eerste kwartaal.

Banco Santander

De grootste bank van Spanje, Banco Santander, profiteerde van een positief belastingbesluit in Brazilië waardoor voorzieningen vrijvielen.

Daardoor groeide het resultaat van bijna 1,5 miljard euro naar ruim 2,5 miljard euro. Exclusief de vrijval zou de winst zijn uitgekomen op 1,7 miljard euro.