Het Britse GlaxoSmithKline (GSK) heeft in het tweede kwartaal de omzet met 6 procent zien stijgen tot 5,9 miljard pond (5,4 miljard euro). Dat maakte de producent van onder meer medicijnen, vaccins en verzorgingsproducten woensdag bekend.

Glaxo wist in twee van zijn drie divisies een omzetstijging te realiseren. De inkomsten uit de verkoop van consumentenproducten als tandpasta, voedingssupplementen en paracetamol stegen met ruim 50 procent.

Eerder dit jaar sloot GSK een samenwerkingsverband met branchegenoot Novartis, waaraan het bovendien zijn oncologiedivisie verkocht. Deze verkoop zorgde voor een daling van 6 procent in de verkoop van medicijnen. Glaxo nam de vaccinstak van Novartis over en zag zijn omzet in deze divisie mede daarom met 11 procent stijgen.

Vooruitblik

Onderaan de streep bleef er een winst van 1,3 miljard pond over, een daling van 4 procent. GSK voelde wisselkoerseffecten drukken op de winst. Zonder deze effecten mee te rekenen, boekte de farmaceut 3 procent meer winst dan een jaar eerder.

In zijn vooruitblik voor het tweede half jaar liet Glaxo weten zijn winstverwachting zeer licht te verlagen. Het concern voorziet prijsdruk bij astmamedicijn Advair en hogere kosten bij onderdelen die zijn overgenomen van Novartis.