De effectenbeurs aan het Amsterdamse Damrak begint dinsdag naar verwachting in de plus. De andere Europese aandelenmarkten zullen eveneens licht hoger openen.

Naast de vele kwartaalresultaten van grote Europese bedrijven zullen beleggers ook de ontwikkelingen op de Chinese beurs in de gaten houden.

''De beurzen lijken iets hoger te gaan openen, na de flinke verliezen op maandag", aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen. Volgens de marktkenner ebt de schrikreactie op de koersval in China weer wat weg. ''Men realiseert zich dat de situatie op de Chinese beurs toch een behoorlijk geïsoleerd geval is en uiteindelijk weinig effect zal hebben op de Europese markten", benadrukte de analist.

Op Beursplein 5 zullen elektronicabedrijf Philips en uitzender Randstad mogelijk bewegen op advieswijzigingen. Barclays schroefde zijn aanbeveling voor Philips op, terwijl RBC Capital negatiever werd over Randstad.

Imtech

Imtech kwam onverwacht met een tussentijds handelsbericht. De technisch dienstverlener denkt dat een terugkeer naar winstgevendheid langer zal duren dan voorzien. Het behalen van een positief operationeel resultaat in 2015 zal ''erg uitdagend'' zijn, aldus de onderneming.

Toeleverancier aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore liet maandag nabeurs weten de financiering van 1,6 miljard dollar voor het schip Cidade de Saquarema rond te hebben gekregen. Het is de grootste projectfinanciering in de geschiedenis van het bedrijf.

Nikkei

In het Verre Oosten gingen de belangrijkste beurzen dinsdag overwegend omhoog. De Nikkei in Tokio noteerde vlak voor sluiting van de markt 0,1 procent hoger. De Chinese beurs kende opnieuw een wild koersverloop. De Shanghai Composite Index stond tussentijds 1,1 procent lager, na een koersval van 4 procent eerder op de dag. Een dag eerder raakte de Chinese hoofdindex 8,5 procent aan waarde kwijt.

De beurzen in New York sloten maandag voor een vijfde dag op rij in het rood, de langste verliesreeks sinds januari. De Dow-Jonesindex eindigde 0,7 procent in de min op 17.440,59 punten. Daarmee zakte de graadmeter naar het laagste niveau sinds begin februari. De S&P 500 zakte 0,6 procent, naar 2067,64 punten. Technologiebeurs Nasdaq verloor bijna 1 procent tot 5039,78 punten.

AEX

De Europese aandelenbeurzen begonnen de handelsweek met een fors verlies. In Amsterdam sloot de AEX-index 1,7 procent lager op 481,52 punten. De MidKap daalde 2,4 procent tot 720,62 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs raakten 2,6 procent kwijt. De FTSE-index in Londen verloor 1,1 procent.

De euro was dinsdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,1084 dollar waard, tegen 1,1108 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent goedkoper op 47,24 dollar. Brentolie zakte 0,5 procent in prijs en kostte 53,19 dollar per vat.