Technisch dienstverlener Imtech denkt dat een terugkeer naar winstgevendheid langer zal duren dan voorzien.

Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend in een tussentijds handelsbericht. Het behalen van een positief operationeel resultaat in 2015 zal ''erg uitdagend'' zijn, aldus de onderneming.

Om op de tegenvaller te anticiperen, is Imtech ''constructieve gesprekken'' aangegaan met zijn financiers. Daarmee moeten structurele oplossingen voor de lange termijn worden gevonden. Ook wordt er gesproken over een aanpassing van de bestaande financieringsafspraken, om meer ruimte te krijgen.

Een liquiditeitsfaciliteit van 75 miljoen euro, bovenop de al bestaande faciliteit van 700 miljoen euro, is inmiddels al voor een groot deel overeengekomen. Wel moeten kredietcommissies van enkele financiers er nog over oordelen, aldus Imtech.

Duitsland

Imtech verwacht dat het operationeel resultaat (ebitda) in de eerste zes maanden van het jaar zal uitkomen op 45 tot 50 miljoen euro negatief. Dat was een jaar eerder nog 25 miljoen euro in het rood. De prestaties van de onderneming in onder meer Duitsland en het Verenigd Koninkrijk werden minder, terwijl zaken in de Benelux, Spanje en bij het onderdeel Marine verbeterden.

Imtech was minder negatief over de prestaties in de eerste helft van het jaar. Het sprak van een tot tevredenheid stellende omzet, orderinstroom en operationeel werkkapitaal. Imtech zag de opbrengsten uitkomen op 1,8 miljard euro. De daling van 8 procent ten opzichte van een jaar eerder komt vooral door de geplande verkleining van de Duitse divisie.

Imtech komt op 25 augustus met definitieve halfjaarcijfers naar buiten.

Teleurstelling

De winstwaarschuwing en de gesprekken met de financiers zijn een teleurstelling. Dat constateren analisten van zowel KBC als Theodoor Gilissen dinsdag.

''Het bericht toont duidelijk het risicoprofiel van het bedrijf aan'', aldus KBC dat zijn verkoopadvies herhaalde. De bank wees daarbij op het gebrek aan resultaatherstel en de teleurstellende kasstroom uit de bestaande activiteiten.

Theodoor Gilissen sprak van ''absoluut een negatief bericht''. ''We dachten dat alles veilig zou zijn tot tenminste het tweede kwartaal van volgend jaar. Nu moet er weer geld bij'', aldus marktvorser Joost van Beek. Hij wees er daarbij op het al een ''veeg teken'' te vinden dat onlangs de topman en financieel directeur hun terugtreden, per 1 januari 2016, bekendmaakten.

Bestaansrecht

Volgens Van Beek hangt ''alles'' voor Imtech af van de financiers en in hoeverre ze nog geld in de onderneming willen steken. ''Ik geloof in het bestaansrecht van de onderneming. Maar er zitten aan de financieringskant veertig partijen. Dat maakt het onderhandelen zwaar'', zo wist hij.

Theodoor Gilissen hanteert het advies niet-aanbevolen op Imtech.

Fraude bij Imtech, een overzicht