De beurzen in New York zijn maandag wederom in de min gesloten. Daarmee eindigde Wall Street voor een vijfde dag op rij in het rood, de langste verliesreeks sinds januari.

Een koersval op de Chinese beurs zorgde voor onrust. Beleggers bleven daarnaast bezorgd over de wereldwijde economie. Verder kijken ze uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdag.

De leidende Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk 0,7 procent in de min op 17.440,59 punten. Daarmee zakte de graadmeter naar het laagste niveau sinds begin februari. De S&P 500 zakte 0,6 procent, naar 2067,64 punten. Technologiebeurs Nasdaq noteerde een min van bijna 1 procent op 5039,78 punten.

Het Israëlische farmacieconcern Teva wist de aandacht van beleggers te trekken na een deal van 40,5 miljard dollar om de divisie voor generieke medicijnen over te nemen van branchegenoot Allergan. Verder staakt het zijn overnamepoging van farmaceut Mylan. Het aandeel Mylan verloor daarop 14,5 procent. Teva zag zijn beurswaarde juist 16,4 procent stijgen.

Fiat Chrysler noteerde 4,9 procent lager. Het Italiaans-Amerikaanse autoconcern heeft in de Verenigde Staten een boete gehad van 105 miljoen dollar, omdat het te traag heeft gereageerd bij het aanpakken van technische mankementen. Daarnaast moet de automaker de kopers van ruim 500.000 pick-uptrucks in de VS aanbieden om hun auto terug te kopen.

Restaurant Brands International, moederbedrijf van fastfoodketen Burger King en de Canadese koffieketen Tim Hortons, ging 3,5 procent omhoog. Zowel bij Burger King als bij Tim Hortons trokken de verkopen het afgelopen kwartaal aan.

De Amerikaanse overheid meldde voor opening van de handel dat de orders voor duurzame goederen met 3,4 procent zijn gestegen in juni. Economen voorspelden in doorsnee een toename met 3,2 procent.

De euro noteerde op 1,1090 dollar, tegen 1,1108 dollar bij het slot van de Europese beurshandel. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 2,2 procent tot 47,07 dollar. Brentolie werd 3,1 procent goedkoper op 52,93 dollar per vat.