De Chinese aandelenbeurs heeft op een dag meer dan 8 procent verloren. Dat is het grootste dagverlies in ruim acht jaar.

De index waarin de grootste bedrijven zijn opgenomen in Shanghai en Shenzen, verloor 8,6 procent op maandag. De Shanghai Composite Index kelderde 8,5 procent.

Dat zijn de grootste verliezen sinds 27 februari 2007, meldt persbureau Reuters.

Het is onduidelijk wat precies deze sterke daling in gang heeft gezet. In de middag was het verlies van de twee indices nog ongeveer 2,5 procent.

Amerika

Analisten vermoeden dat de koersval te maken heeft met een trage Amerikaanse aandelenmarkt en de verwachting dat de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de rente aan het einde van het jaar gaat verhogen.

Ook blijven beleggers zich zorgen maken over de terugvallende groei van de Chinese economie, na een daling van de winst van de Chinese industriële sector in juni. 

De aandelenbeurzen dalen al geruime tijd in Azië door de crash in China, het zijn de grootste verliezen sinds de financiële crisis. De overheid probeert de schade te beperken door de handel van bedrijven stil te leggen.

Het is moeilijk om precies de vinger te leggen op de oorzaak, maar vaak wordt gewezen op de enorme stijging die de aandelen het afgelopen jaar doormaakten.