De Europese aandelenbeurzen gingen maandagochtend opnieuw omlaag. Economische zorgen en een scherpe koersval op de Chinese beurs zorgden voor terughoudendheid onder beleggers. 

De AEX-index in Amsterdam is de handelsweek maandag begonnen met een fors verlies. Ook elders in Europa doken de graadmeters in het rood. Economische zorgen en een scherpe koersval op de Chinese beurs zorgden voor terughoudendheid onder beleggers. Het aandeel Philips bleek op het Damrak de positieve uitzondering.

Op Beursplein 5 sloot de AEX-index 1,7 procent lager op 481,52 punten. De MidKap daalde 2,4 procent tot 720,62 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs raakten 2,6 procent kwijt. De FTSE-index in Londen verloor 1,1 procent.

Philips zag zijn beurswaarde met 1,2 procent toenemen. Het elektronicaconcern realiseerde in het afgelopen kwartaal een hogere winst en omzet, en deed het daarmee beter dan analisten en beleggers hadden verwacht.

Delta Lloyd 

Verzekeraar Delta Lloyd (plus 0,2 procent) was naast Philips het enige fonds dat ook een plusje boekte in de AEX. Informatieleverancier RELX, voorheen Reed Elsevier, sloot de rij met een verlies van 3,3 procent.

In de MidKap was Arcadis de grootste verliezer met een min van 5,7 procent, na een negatief rapport van Rabobank. De bank schroefde onder meer de verwachtingen terug en verlaagde het koersdoel voor het aandeel. Ook BinckBank behoorde tot de sterkste dalers met een verlies 4,2 procent. De kwartaalprestaties van de internetbroker vielen volgens analisten tegen.

Madame Tussauds

Merlin Entertainments zakte 4,3 procent op de Londense beurs. De Britse uitbater van het wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds en de London Eye verlaagde zijn winstverwachting, als gevolg van een achtbaanongeluk in het attractiepark Alton Towers eerder dit jaar.

In Zürich daalde UBS 2,1 procent, ondanks beter dan verwachte kwartaalcijfers van de Zwitserse bank. De Ierse prijsvechter Ryanair, die ook met resultaten kwam, verloor 2,4 procent in Dublin.

De euro noteerde op 1,1108 dollar, tegen 1,0965 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,2 procent tot 47,55 dollar. Brentolie werd 1,7 procent goedkoper op 53,67 dollar per vat.