Philips heeft in het tweede kwartaal van 2015 een hogere winst en omzet geboekt dan een jaar eerder. 

Markten in de Verenigde Staten, Europa en India toonden verbetering, maar het concern maakt zich zorgen over de economische ontwikkelingen in China, Brazilië en Rusland.

Philips meldde maandag een omzet van 6 miljard euro over het tweede kwartaal. Dat was 1 miljard euro meer dan een jaar eerder. Die toename werd vooral gestuwd door gunstige wisselkoerseffecten. Tegen constante wisselkoersen resteerde een plus van 3 procent. De nettowinst ging met 13 procent omhoog naar 274 miljoen euro.

China

Topman Frans van Houten voorspelde dat de omzet in heel 2015 licht zal groeien. De moeilijke economische omstandigheden kunnen daarbij echter druk zetten op de resultaten, waarschuwde hij.

Door de tegenvallende ontwikkelingen in China blijft Philips voorzichtig over de toekomst. Van de sterke groei die het jarenlang in 's werelds op een na grootste economie wist te boeken is weinig over en die situatie zal niet snel veranderen, stelde Van Houten in een toelichting.

''Dat is een teleurstelling, waar we rekening mee moeten houden. We blijven wel volledig gecommitteerd aan onze activiteiten in China.''

Helathcare

Bij de divisie Healthcare groeide de vergelijkbare omzet met 8 procent. Philips werd vooral geholpen door een dubbelcijferige groei in de Verenigde Staten. Daar liepen de zaken vorig jaar nog moeizaam, door grote problemen rond de fabriek voor gezondheidszorgapparatuur in Cleveland.

In China, Latijns-Amerika en Europa namen de opbrengsten uit gezondheidszorg vorig kwartaal echter af. Vooral in China heeft Healthcare het moeilijk. De Chinese overheid stimuleert de opening van private klinieken, waardoor de orders van grote staatsziekenhuizen grotendeels zijn weggevallen. De vraag vanuit de private sector kan die krimp nog lang niet compenseren.

Licht

Philips is bezig zijn verlichtingstak af te splitsen, waarna het concern zich vooral zal richten op gezondheidszorg. Dat proces loopt volgens Van Houten op schema. Hij verwacht dat de juridische scheiding in februari een feit is, waarna Lighting waarschijnlijk naar de beurs wordt gebracht.