Pakketvervoerder TNT heeft de opbrengsten in het tweede kwartaal zien groeien ten opzichte van een jaar eerder. 

Dat maakt het concern maandag bekend.

TNT zette vorig kwartaal een omzet in de boeken van 1,76 miljard euro. Dat was een jaar eerder nog 1,66 miljard euro. De operationele winst groeide van 3 miljoen euro tot 19 miljoen euro.

Onder de streep bleef er een kleinere min over, het verlies daalde van 4 miljoen euro naar 1 miljoen euro.

Het bedrijf herhaalde de financiële verwachtingen voor 2015 en de langere termijn. Wel merkte TNT op dat 2015 mogelijk een uitdagend jaar wordt, vanwege enkele projecten waaronder het uitbesteden van de IT van het bedrijf. Herstructureringslasten schat het bedrijf op 25 miljoen tot 30 miljoen euro in het derde kwartaal.

Kwartaalcijfers TNT

Service 

Topman Tex Gunning wees erop dat TNT de scores op het gebied van service en klanttevredenheid het afgelopen kwartaal verder wist te verbeteren.

Verder benadrukte hij de groei van de diensten voor het midden- en kleinbedrijf, na jaren van krimp. Op macro-economisch niveau constateerde hij ''enkele positieve ontwikkelingen'' in West-Europa, maar blijft voorzichtigheid geboden door gebeurtenissen in onder meer China en Griekenland.

FedEx 

Begin april bleek dat het Amerikaanse concern FedEx TNT wil overnemen, voor in totaal 4,4 miljard euro. Gunning herhaalde dit nog steeds ''een erg positieve ontwikkeling'' te vinden voor alle belanghebbenden rondom TNT.

FedEx liet eind juni nog weten er nog altijd vanuit te gaan de overname van zijn branchegenoot in de eerste helft van 2016 te voltooien.

Nette vooruitggang

TNT heeft in het tweede kwartaal een nette vooruitgang geboekt, ondanks de moeilijke thuismarkt. Dat concludeerde analist Dieter Furniere van KBC Securities maandag.

De omzet van TNT was iets hoger dan KBC voorspelde, de operationele winst viel een fractie lager uit. Daarbij werden solide resultaten geboekt op de internationale markten, terwijl de binnenlandse markt onder druk bleef staan.

De koers van het aandeel TNT wordt ook de komende tijd vooral bepaald door het overnamebod dat FedEx op tafel heeft gelegd. Furniere adviseert aandeelhouders dat bod te accepteren. FedEx biedt 8 euro per aandeel TNT. Dat noteerde maandag kort na de opening 0,4 procent in de min op 7,71 euro.