De verkoop van de genationaliseerde verzekeraar Vivat, voorheen Reaal, aan Chinese branchegenoot Anbang Insurance Group is afgerond. 

Dat maakte SNS Reaal zondag bekend.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, De Nederlandsche Bank (DNB), de Chinese toezichthouder CIRC en de aandeelhouder van SNS Reaal (de Nederlandse staat) hebben inmiddels de benodigde goedkeuringen verleend. De CIRC deed dat afgelopen week en was daarmee de laatste benodige partij waarvan toestemming nodig was.

De verkoop werd in februari aangekondigd door Dijsselbloem. Anbang betaalt 85 miljoen euro voor de aandelen en belastingvorderingen en steekt daarnaast nog 1,35 miljard euro in versterking van de balans en aflossing van interne leningen binnen de groep SNS Reaal.

1 euro

Netto, na verrekening van de belastingvorderingen, is de verkoopprijs circa 1 euro.

Vivat zal geleid worden door Gerard van Olphen. Hij trad zondag terug als voorzitter en bestuurslid van SNS Reaal. Zijn functie zal tijdelijk worden waargenomen door Maurice Oostendorp.

Verder is Jan Nooitgedagt teruggetreden als voorzitter van de raad van commissarissen van SNS Reaal en SNS Bank. Hij blijft president-commissaris van Vivat. Nooitgedagt wordt bij SNS Reaal en SNS Bank opgevolgd door waarnemend voorzitter Jan van Rutte.