Beleggers kunnen hun borst natmaken voor een zeer drukke week op de beurzen. 

Er komen veel bedrijfsresultaten en macro-economische cijfers naar buiten en de Amerikaanse Federal Reserve maakt de uitkomst van de beleidsvergadering bekend.

Op de beurs in Amsterdam openen deze week onder meer Philips, TNT, Randstad, KPN, Altice, Arcadis, Wolters Kluwer, Shell, ArcelorMittal, BinckBank, Aperam, Telegraaf Media Groep (TMG) en USG People de boeken.

Tot de grote buitenlandse bedrijven die met resultaten naar buiten komen, behoren onder meer Facebook, Merck, Pfizer, Ford Motor, MasterCard, Barclays, PSA Peugeot Citroën, Deutsche Bank, Diageo, Fiat Chrysler, Renault, Samsung, Telefónica, Airbus, BNP Paribas, Chevron, ExxonMobil en Carrefour.

Economische cijfers

Daarnaast wordt een grote hoeveelheid economische cijfers gepubliceerd. Zo komen gegevens over het vertrouwen van Duitse ondernemers en Amerikaanse consumenten, de huizenmarkt in de Verenigde Staten, de Duitse werkloosheid en inflatie en het economisch vertrouwen en inflatie in de eurozone.

Donderdag wordt een voorlopige raming over de groei van de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal naar buiten gebracht. Economen rekenen in doorsnee op een groei van 's werelds grootste economie met 2,5 procent, na een krimp met 0,2 procent in het eerste kwartaal.

Beleidsvergadering Fed

Beleggers kijken daarnaast uit naar de uitkomst van de tweedaagse beleidsvergadering van de Fed op woensdag. De Amerikaanse centrale bank houdt naar verwachting de rente onveranderd op het huidige historisch lage niveau. Er wordt daarom vooral gekeken naar eventuele opmerkingen over de timing van een renteverhoging in de VS. De verwachting is dat de Fed nog dit jaar begint met het verhogen van de rente.

De Europese beurzen sloten vrijdag met stevige verliezen door zorgen over de economie. In Amsterdam eindigde de AEX met een verlies van 1,3 procent op 490,04 punten. In Parijs, Frankfurt en Londen werden verliezen geleden tot 1,4 procent.

De beurzen in New York eindigden vrijdag voor de vierde achtereenvolgende dag met rode cijfers. De Dow-Jonesindex sloot 0,9 procent in de min op 17.568,53 punten. De S&P 500 zakte 1,1 procent en de Nasdaq daalde 1,1 procent.