Drie zakenbanken, ABN Amro zelf, Deutsche Bank en het Amerikaanse Morgan Stanley, zijn aangewezen om de beursgang van ABN Amro in goede banen te leiden. 

NLFI, de stichting die de aandelen ABN Amro namens de Staat beheert, heeft het trio vrijdag benoemd tot wereldwijde coördinator. Dat is de belangrijkste rol in het begeleidingsproces.

Aan het besluit ging een uitgebreide selectieprocedure vooraf, waarbij volgens NLFI zowel naar prijs als kwaliteit is gekeken. Voor de rol van wereldwijde coördinator werden in een eerdere fase wel veertien mogelijke kandidaten genoemd, waaronder ook ING, Rabobank en het Amerikaanse zwaargewicht Goldman Sachs.

NLFI start nu de verdere selectie van zakenbanken voor de minder belangrijke rollen van 'bookrunner' en 'co-lead manager'. Er is geen vast tijdschema voor de voorgenomen beursgang, benadrukte NLFI vrijdag. 

15 miljard

Jeroen Dijsselbloem, als minister van Financiën de enige aandeelhouder van de bank, hoopt tenminste 15 miljard euro op te halen bij een beursgang. De Nederlandse staat heeft in totaal bijna 22 miljard euro in de bank gestoken sinds de nationalisatie in 2007.

De totale kosten van de verkoop worden geraamd op 90 miljoen euro. Eerder is de verwachting uitgesproken dat het eerste deel, van 20 tot 30 procent van de aandelen, aan het einde van 2015 naar de beurs gaat.

Dijsselbloem liet aan NU.nl weten de beursgang uit te stellen als de aandelenbeurs in slecht weer verkeert. "Stel dat de beurs aan het einde van het jaar is ingestort, dan wordt ook de verkoop van de eerste aandelen uitgesteld", zei de bewindsman.