Ondernemer Gerard Cok stelt Recalcico Beheer en zijn directeur Frans Faas aansprakelijk voor de schade die voortkomt uit een ''op belangrijke punten onjuist" persbericht van vorige week.

Cok sprak vrijdag van ''feitelijk onjuiste, misleidende en schadelijke berichtgeving".

Vorige week meldde Recalcico dat het een succesje heeft geboekt in de strijd tegen vermeende belangenverstrengeling rond de overname vorig jaar van beursfonds Xeikon.

Zo zou de voormalige accountant van Xeikon door de Accountantskamer op de vingers zijn getikt. Volgens Cok heeft Recalcico in die berichtgeving een belangrijk oordeel uit het vonnis weggelaten.

Informatie

Voorafgaand aan de overname van Xeikon door Bencis werd het belang in dochterbedrijf Accentis afgewaardeerd. Volgens Recalcico gebeurde dat op grond van te weinig informatie, waarin het zich ook door het oordeel van de Accountantskamer zag gesteund. Volgens Cok is niet gezegd dat het aandelenbelang ten onrechte is afgewaardeerd.

Door de onterechte afboeking gaf de jaarrekening van Xeikon over 2012 volgens Recalcico geen goed beeld van de financiële situatie. De aandeelhouders zouden op grond van die informatie hebben ingestemd met een te laag bod. Recalcico zag de berisping van de accountant als een stap richting mogelijke schadevergoeding.