Air France-KLM wil snel verder met zijn plannen om prijsvechter Transavia ook buiten Nederland en Frankrijk uit te breiden. 

De Franse pilotenbond, die dat plan vorig jaar nog torpedeerde met een verlammende en peperdure staking, heeft zich onlangs bereid verklaard er toch over in gesprek te gaan. Dat zei topman Alexandre de Juniac vrijdag.

Al bij de start van de zomerdienstregeling volgend jaar moet de eerste basis buiten de thuismarkten van Air France-KLM worden geopend.

Waar precies liet De Juniac uit concurrentieoverwegingen in het midden. ''De vorige keer dat wij meldden waar we heen wilden, haastten onze concurrenten zich daar ook naartoe.'' Met thuisbases in meerdere Europese landen hoopt Transavia zich beter te kunnen meten met rivalen als Easyjet en Ryanair.

Video: Reactie De Juniac

Etihad

De Juniac zei verder dat het bedrijf nog altijd met het Arabische Etihad praat over uitbreiding van de bestaande samenwerking. Verder worden de banden met partners in onder meer Brazilië en China aangehaald. Geld om belangen te nemen in andere maatschappijen, zoals vorig jaar in het Braziliaanse GOL, is er momenteel niet.

''Plannen hebben we genoeg, maar niet de middelen om te investeren'', zei De Juniac. ''Daarom is het zo belangrijk om onze kosten en schuld te verlagen.''

Besparen

Air France-KLM maakte vrijdag zijn resultaten over het tweede kwartaal bekend. Er de komende jaren meer bespaard op kantoorkosten dan de luchtvaartgroep tot dusver van plan was.

Het gaat om een bedrag van 150 miljoen euro, ofwel 10 procent van de totale overheadkosten, bovenop de eerder aangekondigde bezuinigingen van in totaal 1,8 miljard euro. Onder de streep kwam Air France-KLM 79 miljoen euro te kort, tegen een verlies van 11 miljoen euro een jaar eerder.

Video: Air France-KLM zet plannen uitbreiden Transavia door