De Amerikaanse zorgverzekeraar Anthem neemt zijn kleinere branchegenoot Cigna over voor het astronomische bedrag van 54,2 miljard dollar (49,5 miljard euro) over.

Dat melden de partijen vrijdag.

Door de overname ontstaat er de grootste zorgverzekeraar van de Verenigde Staten met 53 miljoen klanten. De twee partijen zijn al bijna een jaar met elkaar in gesprek.

De transactie wordt afgehandeld in contanten en aandelen.Een eerder overnamevoorstel van 47 miljard dollar door Anthem werd door Cigna afgeslagen.

De aandeelhouders van Anthem krijgen circa 67 procent van het fusiebedrijf en de rest is voor de aandeelhouders van Cigna. Het gecombineerde concern telt ongeveer 53 miljoen klanten en zal een omzet draaien van meer dan 115 miljard dollar per jaar. De leiding komt in handen van de topman van Anthem.

Goedkeuring 

De acquisitie moet in de tweede helft van 2016 worden afgerond, afhankelijk van goedkeuring van de aandeelhouders en de autoriteiten. Door de deal ontstaat de grootste verzekeraar in de VS en wordt marktleider United Health van de troon gestoten. De onderhandelingen tussen Anthem en Cigna hebben bijna een jaar geduurd.

De zorgverzekeringsmarkt in de VS is momenteel flink in beweging. Begin juli werd gemeld dat zorgverzekeraar Aetna 37 miljard dollar op tafel heeft gelegd voor Humana.

De acquisitie moet in de tweede helft van 2016 worden afgerond, afhankelijk van goedkeuring van de aandeelhouders en de autoriteiten. De zorgverzekeringsmarkt in de VS is momenteel flink in beweging. Begin juli werd gemeld dat zorgverzekeraar Aetna 37 miljard dollar op tafel heeft gelegd voor Humana.