Accountantsfirma EY, het voormalige Ernst & Young, heeft een nieuwe raad van commissarissen (rvc) benoemd. 

Voorzitter van het toezichthoudende orgaan wordt Pauline van der Meer Mohr, tot eind dit jaar nog bestuursvoorzitter van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Dit maakte EY vrijdag bekend.

Met de instelling van een nieuwe onafhankelijke rvc geeft EY gehoor aan aanbevelingen uit de sector zelf om een aantal hervormingen door te voeren. Dit nadat de accountancysector na een reeks van affaires in een slecht daglicht was komen te staan.

De andere onafhankelijke commissarissen zijn voormalig staatssecretaris van Financiën Steven van Eijck en algemeen directeur Monique Maarsen van vastgoedinvesteerder Maarsen Groep. Jean-Yves Jégourel is het enige afhankelijke lid, afkomstig uit de internationale organisatie van EY.

Naar verwachting wordt volgend jaar nog een vijfde lid benoemd. De commissarissen zijn benoemd voor een periode van vier jaar.

KPMG

Andere grote accountantskantoren als PwC en KPMG gingen EY al voor bij de instelling van een in meerderheid onafhankelijke rvc. Tot nu waren bij veel accountants de eigen partners belast met toezichthoudende taken. EY had nog geen rvc.

KPMG benoemde voormalig werkgeversvoorman Bernard Wientjes per 1 mei als voorzitter van de toezichtsraad van het door schandalen geplaagde bedrijf. De firma trok vorig jaar al financieel puinruimer en voormalig ING-baas Jan Hommen aan als topman om schoon schip te maken.

KPMG moest een hoge boete betalen in een schikking met het Openbaar Ministerie omdat accountants hun klant Ballast Nedam hielpen bij het omkopen van ambtenaren in het buitenland.