De Europese beurzen zijn vrijdag met stevige verliezen gesloten. 

Gunstig ontvangen kwartaalresultaten van grote bedrijven zorgden aanvankelijk voor winst, maar gedurende de dag kregen zorgen over de economie de overhand.

In Amsterdam eindigde de AEX-index met een verlies van 1,3 procent op 490,04 punten. De hoofdgraadmeter van het Damrak steeg maandag nog richting de hoogste stand van het jaar, maar ging deze week uiteindelijk 2 procent omlaag. De MidKap zakte vrijdag 0,1 procent naar 738,07 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen leverden 1,4 en 1,2 procent in. De CAC40-index in Parijs ging 0,6 procent omlaag.

De verliezen liepen op na de melding van een onverwacht sterke daling van de huizenverkoop in de Verenigde Staten in juni. Eerder op de dag werd al gemeld dat de bedrijvigheid in de Europese industrie deze maand zwakker groeit dan in juni. Daarbij vertoont de Franse industrie weer een krimp, na een paar maanden van herstel.

Altice

Altice sloot de rij van 25 hoofdfondsen in de AEX met een verlies van 5 procent. ASML leverde 3,2 procent in, terwijl AkzoNobel, Delta Lloyd, Randstad, ArcelorMittal en DSM 2 tot 3 procent verloren.

TNT was de enige stijger in de AEX, met een plusje van 0,2 procent. Omdat het bezorgbedrijf op het punt staat van de beurs te worden gehaald door de Amerikaanse branchegenoot FedEx, zit er weinig beweging meer in de koers van het aandeel.

Air France steeg 0,6 procent in de MidKap. De Frans-Nederlandse luchtvaartgroep zakte in het tweede kwartaal dieper in de rode cijfers. De plannen om de kosten verder te verlagen liggen volgens het concern klaar, maar zijn afhankelijk van instemming van de vakbonden.

Accell 

Onder de kleinere bedrijven was fietsenfabrikant Accell de uitblinker, met een winst van 6,5 procent. Het moederbedrijf van merken als Batavus en Sparta boekte vorig kwartaal een vijfde meer winst dan een jaar eerder.

In Frankfurt zakte chemieconcern BASF 4,5 procent, na publicatie van de kwartaalcijfers. Beleggers waren wel tevreden over de resultaten van de Britse telecomaanbieder Vodafone (plus 3 procent). Diageo verloor in Londen 2,5 procent. De Amerikaanse toezichthouder onderzoekt of het Britse drankenconcern heeft gesjoemeld met de voorraden.

De euro was 1,0965 dollar waard, tegen 1,0974 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,4 procent naar 48,26 dollar. Brentolie werd 1,3 procent goedkoper en kostte 54,56 dollar per vat.