Philips heeft in het tweede kwartaal minder winst geboekt dan een jaar eerder, op een hogere omzet. Dat voorspellen analisten in een vooruitblik op de cijfers die het elektronicabedrijf maandag voorbeurs presenteert.

De analisten verwachten in doorsnee een omzet van 5,6 miljard euro. Dat zou 6 procent meer zijn dan in het tweede kwartaal van 2014. De winst per aandeel ging naar verwachting met ruim een derde omlaag, naar 0,17 euro.

Philips zag de omzet in het eerste kwartaal met 14 procent toenemen, tot 5,3 miljard euro. Dat was grotendeels te danken aan gunstige wisselkoerseffecten. Wanneer die eruit werden gefilterd, bleef een omzetgroei over van 2 procent. Het bedrijfsresultaat (ebita) daalde van 253 miljoen naar 240 miljoen euro. Onder de streep resteerde 100 miljoen euro, tegen 137 miljoen euro een jaar eerder.

Investeringen

De lagere winst werd in het eerste kwartaal toegeschreven aan investeringen in de medische divisie. Topman Frans van Houten noemde het destijds ''bemoedigend'' dat de opbrengsten ook op vergelijkbare basis weer eens waren gestegen. Ook de rest van het jaar blijft de omzet naar verwachting ''bescheiden'' toenemen, voorspelde hij.

Philips moest in januari erkennen dat de financiële doelen die het zich voor 2016 had gesteld niet meer binnen handbereik lagen. Nieuwe doelen werden nog niet geformuleerd.

Het concern werkt aan de verzelfstandiging van zijn lichtdivisie. Die moet volgend jaar worden afgerond, naar verwachting via een beursgang van het onderdeel.