De AEX-index in Amsterdam is donderdag een fractie hoger gesloten. Elders in Europa lieten de graadmeters een wisselend beeld zien. 

Beleggers verwerkten een grote stroom aan bedrijfsresultaten. Op Beursplein 5 was er onder meer aandacht voor Unilever na publicatie van het halfjaarbericht. Het aandeel Besi ging onderuit na teleurstellende resultaten.

De AEX sloot uiteindelijk 0,1 procent hoger op 496,35 punten in een sessie waar winst en verlies zich in hoog tempo afwisselden. De MidKap daalde 0,6 procent tot 738,40 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen daalden tot 0,2 procent. Parijs sloot 0,1 procent hoger.

In de MidKap raakte BE Semiconductor Industries (Besi) ruim 14 procent aan beurswaarde kwijt. Beleggers en analisten waren vooral teleurgesteld in de omzetverwachting die de toeleverancier aan de chipindustrie gaf voor het derde kwartaal.

Randstad

Randstad was dagwinnaar in de AEX met een winst van 1,8 procent. Unilever boekte een plus van 0,8 procent. Volgens analisten van Rabobank heeft het concern in de eerste helft van dit jaar beter gepresteerd dan verwacht, dankzij een goede ontwikkeling van de winstmarge.

Informatieleverancier RELX verloor een fractie. Het voormalige Reed Elsevier zag in het eerste halfjaar zowel de omzet als de winst fors toenemen. De resultaten voldeden aan de verwachtingen van analisten.

Credit Suisse

In Zürich dikte Credit Suisse 6,1 procent aan. De Zwitserse bank wist in het tweede kwartaal weer zwarte cijfers te schrijven, na het verlies een jaar eerder. Farmaceut Roche had in de eerste helft van het jaar last van de dure Zwitserse frank, maar hield wel vast aan de prognoses voor dit jaar. Het aandeel steeg 1,6 procent.

In Londen won Pearson 2,1 procent. De uitgever bereikte een akkoord met de Japanse mediagroep Nikkei over de verkoop van zijn zakenkrant Financial Times. Bierbrouwer SABMiller zag zijn beurswaarde 0,6 procent dalen. Het bedrijf kampte onder meer met dalende bierverkopen in Europa, Azië en Noord-Amerika. Latijns-Amerika en Afrika boden tegenwicht, waardoor de omzet nog wel was gestegen.

De euro stond op 1,0974 dollar, tegen 1,0894 dollar bij het slot van de Europese handel woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 49,07 dollar. Brent werd 0,1 procent duurder en kostte 56,20 dollar.