Mediaconcern Sanoma is in de eerste helft van dit jaar in de rode cijfers gedoken. 

Het Finse moederbedrijf van onder meer NU.nl, SBS en tijdschriften als Donald Duck en Libelle boekte een nettoverlies van 23,2 miljoen euro, tegen een winst van bijna 109 miljoen euro een jaar eerder.

Dat maakt Sanoma donderdag bekend. Het bedrijf kampt vooral met tegenvallende prestaties in thuismarkt Finland. Die gaven vorige week al aanleiding om de winstverwachting voor heel 2015 te verlagen en die voor volgend jaar helemaal los te laten. In andere markten, inclusief Nederland, ligt Sanoma naar eigen zeggen ''op koers''.

Meevallers

Afschrijvingen en andere eenmalige posten drukten het nettoresultaat in de eerste jaarhelft met ruim 31 miljoen euro. Een jaar eerder kon Sanoma nog voor 103 miljoen euro aan meevallers in de boeken opnemen. De geschoonde operationele winst halveerde ruimschoots tot 29,6 miljoen euro.

De omzet daalde in de eerste jaarhelft met 12,6 procent tot 849 miljoen euro. Ook in Nederland was sprake van een afname, met name als gevolg van de forse sanering van de tijdschriftenportefeuille die het bedrijf heeft doorgevoerd.

Wel verbeterde de winstgevendheid, mede dankzij betere kijkcijfers en reclame-inkomsten bij SBS.

Bezuinigingen

Sanoma heeft afgelopen kwartaal een bezuinigingsprogramma afgerond waarmee de kosten met 100 miljoen euro zijn verlaagd.

Volgens topman Harri-Pekka Kaukonen is evenwel verdere stroomlijning noodzakelijk om de resultaten te verbeteren. Met name in Finland worden extra maatregelen voorbereid.