De Europese effectenbeurzen zijn woensdag lager gesloten. Tegenvallende kwartaalberichten van Amerikaanse technologiegiganten, waar juist veel van werd verwacht, zorgden voor een mineurstemming op de beursvloeren. 

Op Beursplein 5 in Amsterdam ging Ballast Nedam onderuit, ondanks een overnamebod op het bedrijf.

De AEX-index sloot 0,5 procent lager op 496,12 punten. De MidKap zakte 0,3 procent tot 743,18 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt daalden tot 0,7 procent, Londen zette een verlies neer van 1,5 procent.

Bouwer Ballast Nedam kelderde 8,4 procent tot 1,51 euro. Het Turkse bouwbedrijf Renaissance Construction wil zijn noodlijdende Nederlandse branchegenoot overnemen. Renaissance Construction biedt 1,55 euro per aandeel Ballast Nedam. Dat is lager dan de slotkoers van 1,65 euro die dinsdag werd genoteerd.

ArcelorMittal 

In de AEX sloot staalmaker ArcelorMittal de rij met een verlies van 3,3 procent. Verzekeraar Aegon (plus 0,9 procent) stond bovenaan, gevolgd door de Egyptische kunstmestproducent OCI (plus 0,7 procent ). Hekkensluiter in de MidKap was Wereldhave met een min van 2,1 procent. TomTom herstelde weer wat na de flinke verliesbeurt van een dag eerder en voerde de kopgroep aan met een winst van 6,6 procent. Het navigatiebedrijf verloor dinsdag bijna 9 procent na teleurstellende kwartaalcijfers.

In Londen steeg easyJet 4,9 procent, na een positief handelsbericht. De druk op de ticketprijzen is volgens de Britse luchtvaartmaatschappij het afgelopen kwartaal meegevallen. Het Noorse telecombedrijf Telenor daalde 2,8 procent na tegenvallende cijfers.

De euro noteerde op 1,0894 dollar tegen 1,0929 dollar bij het einde van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,6 procent tot 50,05 dollar. Brentolie werd 0,9 procent goedkoper en kostte 56,53 dollar per vat.