Het Turkse bouwbedrijf Renaissance Construction wil het Nederlandse bouwbedrijf Ballast Nedam overnemen. 

Dit meldt Ballast Nedam woensdag. Renaissance biedt een prijs van 1,55 euro in contanten per aandeel van het Nederlandse concern. Dit komt neer op een bedrag van 30 miljoen euro. 

Dinsdag sloot het aandeel Ballast op 1,65 euro. Woensdagochtend opende het fonds lager na het bod van Renaissance.

Het bestuur en de raad van commissarissen van Ballast zeggen het bod unaniem te steunen. Na een overname is Renaissance van plan om een kapitaalinjectie van 30 miljoen euro te doen in Ballast.  

Afgesproken is verder dat Ballast Nedam de eigen identiteit blijft houden en onder eigen merk blijft opereren. Ook komen er twee onafhankelijke leden in de raad van commissarissen met bepaalde vetorechten, bedoeld om de rechten van kleinere aandeelhouders te beschermen.

De grootste aandeelhouder van Ballast Nedam, Navitas Capital, heeft al toegezegd bijna 4 miljoen aandelen te verkopen. De investeerder heeft 19,99 procent van alle aandelen.

Kostenoverschrijdingen

Een van de strategische overwegingen voor Ballast Nedam om in te gaan op het bod is dat de bouwer minder gevoelig zal worden voor kostenoverschrijdingen op grote projecten. Het bedrijf kwam in zwaar weer door miljoenenverliezen op met name twee snelwegprojecten. Die tegenvallers waren terug te zien in de resultaten over de eerste helft van dit jaar, waarin Ballast Nedam een nettoverlies leed van 15 miljoen euro.

"Wij zijn verheugd met het voorgenomen Bod van Renaissance Construction", aldus Erik van der Noordaa, directeur van Ballast Nedam. "Renaissance Construction is een sterke, strategische partner, die ons in staat stelt om de implementatie van onze strategische agenda voor de komende jaren te versnellen en ons voorziet van nieuwe mogelijkheden om onze uitgebreide expertise."