TomTom heeft in het tweede kwartaal de omzet met 5 procent weten op te voeren tot 265 miljoen euro. 

De navigatiespecialist wist het verlies aan consumentenomzet te beperken en behaalde fors meer inkomsten uit zakelijke diensten en licentieverkopen, bleek uit de dinsdag gepubliceerd kwartaalcijfers.

De winstgevendheid van het bedrijf stond wel onder druk. De brutowinst (ebitda) zakte van 37 miljoen naar 28 miljoen euro. De nettowinst viel met 2,5 miljoen euro ruim 70 procent lager uit dan een jaar eerder. TomTom schrijft de winstdaling onder meer toe aan de zwakkere euro. Kosten gemaakt in andere valuta's wegen daardoor zwaarder.

De verkoop van gadgets en navigatiediensten aan consumenten leverde TomTom afgelopen kwartaal 165 miljoen euro op, 2 procent minder dan een jaar eerder.

Bestuursvoorzitter Harold Goddijn zei goede hoop te hebben dat aan die daling later dit jaar een einde komt. Mede dankzij de introductie van nieuwe producten zou zelfs wat groei mogelijk moeten zijn. ''Dat is wel de ambitie'', aldus de topman.

Actiecamera's

TomTom voegde eerder al sporthorloges aan het assortiment, afgelopen kwartaal kwamen daar ook actiecamera's bij. Waar de horloges inmiddels een flinke groei laten zien, is het volgens Goddijn nog te vroeg om te voorspellen hoe de camera's het gaan doen. ''De reacties zijn tot nu toe positief'', zei hij. ''Maar pas na de kerstdagen hebben we echt een beeld van hoe het loopt''.

De inkomsten uit de verkoop van navigatiesystemen aan autofabrikanten zakten met 15 procent tot 26 miljoen euro. Wat TomTom betreft, is dat een incident; vanaf volgend jaar wordt in dat segment weer groei verwacht.

Diensten op het gebied van wagenparkbeheer brachten ruim 35 miljoen euro in het laatje, 37 procent meer dan een jaar eerder. De opbrengsten uit de verkoop van softwarelicenties stegen met 42 procent tot bijna 39 miljoen euro.

TomTom gaat er nog altijd van uit dat de omzet over heel 2015 stijgt tot rond de 1 miljard euro. Goddijn wilde niet ingaan op overnameperikelen in de sector. Rond HERE, het onderdeel van het Finse Nokia dat ook digitale kaarten en gps-diensten levert, lijkt een overnamestrijd te zijn ontbrand.

Nieuwe topman

Naast de kwartaalcijfers maakte de navigatiespecialist ook bekend dat het een nieuwe financiële topman krijgt. Taco Titulaer volgt per 1 augustus Marina Wyatt op, die het bedrijf verlaat. De nieuwe financieel topman werkt sinds 2005 bij TomTom, in verschillende posities waaronder hoofd Investor Relations. Daarvoor was hij actief bij KPN.

De nominatie van de 43-jarige Titulaer in het bestuur van TomTom staat op rol van een buitengewone aandeelhoudersvergadering, waarvan de datum nog bekendgemaakt moet worden.

Volgens Peter Wakkie, voorzitter van de raad van commissarissen, is er een uitgebreid selectieproces geweest voor de functie van financieel bestuurder, met zowel interne als externe kandidaten.

'Voldoet aan verwachtingen'

TomTom heeft in het tweede kwartaal per saldo voldaan aan de verwachtingen. Dat stelde analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen dinsdag in een reactie op de kwartaalcijfers van het navigatiebedrijf.

De omzetgroei uit licenties is volgens Versteeg een meevaller. Ook de sporthorloges doen het ''relatief goed''. Daar staat wel tegenover dat de marge flink harder is gedaald dan verwacht. ''Daar kan je aan zien dat de dure dollar zeer doet aan de kostenkant'', aldus de marktvorser.

Versteeg heeft het advies op 'niet aanbevolen' staan, bij een koersdoel van 9 euro. Hij vindt dat het aandeel de laatste tijd wel erg hard is opgelopen, en wijst daarbij op overnamespeculaties. ''Maar het is de vraag of het management dat überhaupt wil.'' De bestuurders van TomTom hebben het grootste deel van de aandelen in handen.

Rabobank

Rabobank noemt de omzetgroei sterker dan verwacht. Dat is echter ook de danken aan de dure dollar, die niet alleen de kosten maar ook de opbrengsten opdreef.

Analisten van de bank vragen zich bovendien af hoe duurzaam de flinke groei van de licentieopbrengsten is. Rabo heeft een hold-advies en een richtprijs van 10 euro, en gaat er overigens ook vanuit dat TomTom zelfstandig wil blijven.

Volgens ING zijn de cijfers ''min of meer in lijn'' met de analistenverwachtingen die TomTom vooraf zelf had verzameld. Het advies blijft 'kopen' met een koersdoel van 11 euro. Het aandeel daalde dinsdagochtend in de vroege handel 2,1 procent tot 10,06 euro, in een 0,2 procent lagere MidKap.