AkzoNobel heeft zijn winst vorig kwartaal stevig weten op te voeren dankzij bezuinigingen. Het verf- en chemieconcern ziet nog geen verbetering op de Europese markt, terwijl de ontwikkelingen in opkomende markten als Brazilië, China en Rusland tegenvallen.

AkzoNobel meldt dinsdag een nettowinst van 331 miljoen euro, tegen 205 miljoen euro een jaar eerder. De operationele winst nam met bijna 40 procent toe, tot 486 miljoen euro.

De groei was te danken aan bezuinigingen, de verkoop van bedrijfsonderdelen en gunstige wisselkoerseffecten. De gunstigere koers van de euro stuwde ook de omzet. Die ging met 6 procent omhoog naar 3,9 miljard euro.

De rest van het jaar staat volgens Akzo in het teken van wisselkoerseffecten, positieve marktontwikkelingen in de Verenigde Staten en het uitblijven van herstel in Europa. Ondertussen neemt de groei in de grote opkomende markten af. Het concern ligt naar eigen zeggen op koers om zijn doelen voor dit jaar te halen.

Zwakke euro

Dankzij de verzwakking van de euro in het afgelopen jaar nam de omzet bij alle drie de divisies van Akzo met 5 tot 8 procent toe. Het bedrijf wist echter niet meer producten aan de man te brengen dan een jaar eerder.

Het verkoopvolume bij verfafdeling Decorative Paints zakte met 1 procent, terwijl bij Performance Coatings 3 procent minder werd verkocht. Bij chemiedivisie Specialty Chemicals stabiliseerde het verkoopvolume.

Alle drie de divisies haalden een fors hogere operationele winst dan in het tweede kwartaal van 2014. De winst van zowel verf als coatings ging met een kwart omhoog, terwijl die van de chemicaliën met 55 procent toenam. Hier werd naast de genoemde bezuinigingen en wisselkoersen geprofiteerd van de groeiende productie in de nieuwe fabriek in Frankfurt.

'Goede weg'

Het chemieconcern is op de goede weg met de verbetering van zijn efficiency. Dat stelt analist Wim Hoste van KBC Securities dinsdag.

Akzo boekte vorig kwartaal een hogere operationele winst dan verwacht, aldus de analist. Dit was vooral te danken aan eenmalige meevallers en lagere herstructureringskosten. De onderliggende operationele winstgroei van 20 procent voldeed volgens de analist aan de verwachtingen.

KBC handhaafde zijn accumulate-advies voor het aandeel Akzo, met een koersdoel van 79 euro. AkzoNobel sloot maandag op 69,42 euro.