Kwartaalcijfers die over het algemeen beter waren dan verwacht, hielden de graadmeters op Wall Street maandag in de plus. 

De resultaten van onder meer Halliburton en Hasbro boden afdoende tegenwicht aan flinke koersverliezen bij bedrijven in de grondstoffensector.

Halverwege de handelssessie stond de Dow-Jonesindex 0,2 procent hoger op 18.120 punten. De S&P 500 ging 0,2 procent vooruit tot 2131 punten en was daarmee op weg naar een nieuw record. De Nasdaq won 0,3 procent tot 5227 punten. Vorige week werd een recordstand voor de technologiegraadmeter op donderdag al weer aangescherpt op vrijdag.

Dienstverlener aan de energiesector Halliburton had vorig kwartaal opnieuw last van de daling van de olie- en gasprijzen. De opbrengsten gingen met ruim een kwart omlaag, terwijl van de nettowinst maar 7 procent overbleef ten opzichte van een jaar eerder. De resultaten waren echter alsnog beter dan verwacht, waardoor het aandeel 2,7 procent hoger koerste.

Speelgoedfabrikant

Speelgoedfabrikant Hasbro (plus 6,8 procent) presenteerde een winst per aandeel van 0,33 dollar, waar gemiddeld 0,29 dollar werd voorzien. Het bedrijf compenseerde druk op de omzet, veroorzaakt door negatieve wisselkoerseffecten, te compenseren met een forse verkoop van allerhande producten rond de film Jurassic World.

Internetbetalingsdienst PayPal debuteerde op Wall Street met een koerswinst van 7 procent. Het bedrijf is afgesplitst van veilingsite eBay (plus 3,7 procent), wiens beurswaarde overvleugeld werd door de beursnieuweling.

Goudprijs

De daling van de goudprijs, tot het laagste niveau in vijf jaar, bezorgde delvers als Newmont Mining en Barrick Gold met verliezen tot 13,3 procent een flinke opdoffer. Goud is uit de gratie geraakt bij beleggers omdat de Amerikaanse centrale bank zich opmaakt voor de eerste renteverhoging sinds 2006.

Een troy ounce (31,1 gram) werd maandag verhandeld voor iets meer dan 1107 dollar, tegen een recordsom van ruim 1921 dollar in september 2011.