Lockheed Martin neemt de eenheid Sikorsky Aircraft, bekend van de Black Hawk helikopters, over van industrieel conglomeraat United Technologies. 

Dat maakten de bedrijven maandag bekend.

Lockheed Martin, de grootste wapenmaker van Amerika, betaalt 9 miljard dollar (8,3 miljard euro) voor Sikorksy. Daarmee is de transactie de grootste overname van Lockheed in twintig jaar. In 1995 betaalde de onderneming 10 miljard dollar voor de overname van rakettenbouwer Martin Marietta.

In maart dit jaar liet topman Gregory Hayes van United Tech al weten de divisie te willen verkopen, na een onderzoek naar de activiteiten van het bedrijf. Sikorsky was vorig jaar goed voor een omzet van 7,5 miljard dollar en telt circa 15.300 werknemers.

Liften

Ook na de verkoop blijft United Tech een breed industrieel concern. Het maakt onder meer liften (Otis), vliegtuigmotoren (Pratt & Whitney), brandblussers, rookmelders en airconditioners. Het behaalde afgelopen jaar een omzet (inclusief Sikorsky) van ruim 65 miljard dollar.

Zelf haalt Lockheed ook de bezem door het aanbod aan producten en diensten. Het bedrijf gaat bekijken of de divisies die zich bezighouden met IT en technische dienstverlening niet beter af zijn in andere handen. De betreffende activiteiten zijn dit jaar goed voor zo'n 6 miljard dollar aan omzet, aldus de onderneming.