Wetenschappelijk uitgever Brill heeft de potentie om uit te groeien tot een middelgrote smallcaponderneming. Dat stellen fondsbeheerders van het Add Value Fund maandag. 

Ze wijzen er daarbij op dat het aandeel een hoog koerspotentieel heeft.

Beheerders Willem Burgers en Hilco Wiersma wijzen er op dat het verdienmodel van Brill is gestoeld op een sterke balans.

Naast vooruit ontvangen abonnementsinkomsten uit de tijdschriftenportefeuille zijn er ook abonnementsinkomsten op onderwerpcollecties en databanken. ,,Daardoor heeft circa 40 procent van de omzet een wederkerend karakter. Bijna 77 procent daarvan wordt vooruitbetaald'', aldus de kenners.

De waarde van de zelf ontwikkelde naslagwerken en tijdschriftenportefeuille staat vanwege accountantsregels niet op de balans, zo constateren Burgers en Wiersma. Op basis van overnames in de sector schatten ze deze ‘stille reserve’ op een verborgen waarde van ruim 32 miljoen euro (of ruim 60 procent van de huidige beurswaarde).

Inclusief de geschatte waarde van de boekenportefeuille komt de waardering van Brill daarmee op 67 miljoen euro, of 35,74 euro per aandeel. Brill sloot vrijdag op 24,55 euro.