De wereldwijde aandelenmarkten zetten deze week de Griekse kwestie voor even in de ijskast. De aandacht is voornamelijk gericht op bedrijven die een kijkje in de boeken geven.

Vorige week wisten de beurzen volop te profiteren van het akkoord dat de Grieken en de andere eurolanden sloten.

Vrijdagmiddag zetten de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) het licht definitief op groen voor onderhandelingen over een derde leningenprogramma voor Griekenland. Met een nieuw driejarig steunprogramma zou een bedrag gemoeid zijn van circa 86 miljard euro.

Beursplein 5

In Amsterdam krijgen beleggers ook flink portie aan kwartaal- en halfjaarresultaten voorgeschoteld. Bols en ICT komen maandagochtend met cijfers. AkzoNobel en TomTom maken dinsdag resultaten bekend, gevolgd door Unibail-Rodamco en Ballast Nedam een dag later.

Op donderdag is het de beurt aan onder andere Unilever, RELX (het voormalige Reed Elsevier) en TenCate. De handelsweek in Amsterdam wordt vrijdag afgesloten door kwartaalrapportages van bedrijven als Air France-KLM, Wereldhave en Wessanen.

Bedrijfsnieuws

Verder zal ook op Europees niveau veel belangrijk bedrijfsnieuws worden gemeld. Zo komen grote concerns als Daimler, BASF, Roche, Danone en Credit Suisse met cijfers over de afgelopen periode.

In de Verenigde Staten openen zwaargewichten als Coca-Cola, McDonald's, Apple, Microsoft en Boeing de boeken. Ook komt er data over de verkoop van nieuwe en bestaande Amerikaanse woningen naar buiten.

Producentenprijzen

Op macro-economisch vlak in Europa worden staan gegevens over de producentenprijzen en de bedrijvigheid in bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk en de eurozone op de rol. Verder geven nieuwe ramingen van onderzoeksbureau Markit een beeld van de economische activiteit in de eurolanden in juli.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot vrijdag na een tamme handelssessie 0,1 procent lager op 500,43 punten. De Amsterdamse hoofdindex sloot de handelsweek, ondanks het verlies, af met een winst van zo'n 4 procent. De MidKap sloot een fractie lager op 739,83 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen leverden tot 0,4 procent in. Parijs sloot met een plusje van 0,1 procent.