Het Amerikaanse industrieconcern General Electric (GE) is in het tweede kwartaal in de rode cijfers gedoken. 

Het bedrijf moest een aantal fikse tegenvallers incasseren in verband met de voorgenomen verkoop van zijn financiële divisie, maakte het vrijdag bekend.

GE boekte een nettoverlies van 1,36 miljard dollar (1,25 miljard euro). Een jaar eerder resteerde onder de streep nog een winst van 3,55 miljard dollar. De onderneming, die onder meer windturbines en vliegtuigmotoren maakt en met Philips concurreert op het gebied van medische apparatuur, zag de omzet met 2 procent oplopen tot 32,7 miljard euro. Exclusief de financiële tak bleven de opbrengsten stabiel op 26,1 miljard dollar.

Divisie

De divisie die zich bezighoudt met apparatuur voor de opwekking en distributie van elektriciteit, zag de verkopen met 8 procent toenemen tot 6,8 miljard dollar. Bij de luchtvaarttak steeg de omzet met 3 procent tot 6,3 miljard dollar. De verkoop van machines voor de olie- en gasindustrie daalde met 15 procent als gevolg van de lagere olieprijzen. De medische divisie behaalde 3 procent minder omzet dan een jaar eerder.

GE is bezig het overgrote deel van zijn bancaire tak van de hand te doen. De kredietdivisie, GE Capital, bracht het concern in de financiële crisis van 2008 en 2009 aan het wankelen. Topman Jeff Immelt heeft mede daarom besloten dat het concern zich moet toeleggen op de industriële activiteiten. Alleen bankzaken die daar rechtstreeks mee te maken hebben, bijvoorbeeld leasebedrijven, blijven behouden.