De AEX-index in Amsterdam is de laatste handelsdag van de week gesloten met een klein verlies. 

Ook elders in Europa waren de koersborden overwegend rood gekleurd. Beleggers deden het rustig aan, na een onstuimige week waarin het Griekse reddingsplan zorgde voor een stevige impuls.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot na een tamme handelssessie 0,1 procent lager op 500,43 punten. De Amsterdamse hoofdindex sloot de handelsweek, ondanks het verlies, af met een winst van zo'n 4 procent. De MidKap sloot een fractie lager op 739,83 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen leverden tot 0,4 procent in. Parijs sloot met een plusje van 0,1 procent.

In de AEX toonde kabelbedrijf Altice zich met een plus van 2,1 procent het beste jongetje van de klas. Verzekeraar NN sloot de rij met een min van 1,5 procent.

Het aandeel KPN won 1,3 procent. Het Mexicaanse telecombedrijf América Móvil maakte bekend zijn belang van 21 procent in KPN te hebben geclassificeerd als een bezitting die te koop staat. Het bedrijf zag zijn poging tot een overname in 2013 stranden.

IMCD 

In de MidKap ging de Rotterdamse chemicaliëndistributeur IMCD op kop met een winst van 2,5 procent. De onderneming profiteerde volgens marktpartijen onder meer van de sterke overslagcijfers van de haven in Rotterdam. Beter Bed klom 1,5 procent. Cijfers van de beddenfabrikant werden positief ontvangen.

In Stockholm dikte Ericsson 3,3 procent aan. De Zweedse fabrikant van netwerkapparatuur boekte in het tweede kwartaal meer omzet. De winst liep wel terug als gevolg van de kosten van een grote ontslagronde. Het Zweedse witgoedbedrijf Electrolux zag zijn beurswaarde met 0,2 procent afnemen, ondanks beter dan verwachte kwartaalcijfers.

Volvo

De Zweedse truckmaker Volvo, die ook met goede resultaten kwam, leverde een eerdere winst weer in. Het aandeel zakte 6,8 procent, nadat de topman van Volvo liet weten dat de piek in de Noord-Amerikaanse truckmarkt waarschijnlijk is bereikt.

De euro was 1,0851 dollar waard, tegen 1,0903 bij het slot van de beurzen in Europa op donderdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1 procent goedkoper op 50,37 dollar. De prijs van Brentolie daalde 0,3 procent tot 56,76 dollar per vat.